Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Papaaa!: Eigen kind is vaak eerste baby die vaders vasthouden

Mannen die voor de eerste keer papa worden, zijn ontzettend bang als ze hun baby voor de eerste keer vasthouden. Dat is niet zo verwonderlijk, als je weet dat een op de vijf papa’s voordien nog nooit een baby in zijn armen had genomen. 30 procent bekent zelfs geen idee te hebben van hoe je een baby eigenlijk moet vasthouden.

Bij zo’n 19 procent van de mannen duurt het gemiddeld zelfs een week voor ze zich gerust voelen bij het vasthouden van hun baby. Bij 62 procent van de nieuwe mama’s is dat daarentegen een natuurlijk gevoel vanaf dag één.

Nood aan info

In tegenstelling tot mama’s voelen veel papa’s zich dan ook erg onervaren en hebben ze last van een vertrouwenscrisis als hun baby ter wereld komt. 60 procent bekende zelfs dat hun gebrek aan kennis echt tot angst leidde bij het eerste contact met de baby.

90 procent van de mannen in de enquête van Persil is er dan ook van overtuigd dat er meer nood is aan praktische informatie voor mannen, voordat hun eerste kindje ter wereld komt.

Dat zou waarschijnlijk ook heel wat mama’s geruststellen, want ook hun vertrouwen is niet altijd groot. Zo werd 40 procent van de papa’s in de eerste week na de geboorte niet alleen gelaten met de baby. Al hoeft dat niet meteen aan hem te liggen, want 57 procent van de nieuwe ouders voelt zich niet gerust als familieleden of vrienden hun pasgeborene vasthouden.

Band

Na verloop van tijd vermindert dat gevoel, net zoals papa’s zich ook steeds meer op hun gemak voelen met hun baby in de armen. Het gebeurt vaak dat de band zich begint op te bouwen als de papa ’s nachts opstaat om zijn kind eten te geven.

Het is ook erg belangrijk dat papa’s snel een band ontwikkelen met hun kind, weet experte Jean Robinson. “De kwaliteit van ouder-babyrelaties beïnvloedt de fysieke en mentale ontwikkeling van je baby, dus is het erg belangrijk om die van in het begin juist te hebben. Baby’s die veel knuffels, liefde en affectie krijgen, kunnen later meestal beter omgaan met stress en angst”, klinkt het bij haar

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg