Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Papaaa: Kraamtips voor vaders

De dagen na de geboorte helpt de kraamverzorgster jou en je partner met de verzorging van jullie baby. Gelukkig maar, want dit een spannende en intensieve periode. De meeste vaders krijgen van hun werkgever vaak maar twee tot vier dagen vrij. En dat is niet veel, want vooral als je voor het eerst ouders bent geworden, kun je nog heel wat leren van de kraamverzorgster.

Probeer daarom niet pas vrij te nemen als de kraamverzorgster na acht dagen weer weg is, maar plan ook wat tijd in op het moment dat ze er nog is. Je krijgt dan niet alleen handige tips, ook weet hoe je precies hoe je je kindje in bad moet doen, verschonen en de fles kunt geven.

Je kind aangeven bij de gemeente

Als je de biologische vader bent van het kind houdt dit niet in dat de erkenning van je kind automatisch geregeld is. Als je getrouwd bent dan is het heel simpel. Doordat je getrouwd bent wordt je automatisch gezien als de vader. Door het huwelijk zijn deze banden gelegd. Als je niet getrouwd bent is dit puur lastiger. Je zult dan naar de gemeente moeten om je kind te erkennen, dit gaat middels een akte tot erkenning. Doe je dit niet dan ben je officieel volgens de wet niet de vader van het kind. Je kunt het kind op drie manieren erkennen, namelijk erkenning van de ongeboren vrucht, erkenning na de geboorte (ten tijde van de aangifte van de geboorte) en erkenning van een kind op latere leeftijd.

Voorwaarden om een kind te erkennen

 • Als je een kind wil erkennen als jouw eigen kind dan kan dat uiteraard, wel moet er aan de volgende voorwaarden voldoen worden.
 • De vader moet minimaal 16 jaar zijn
 • Het te erkennen kind mag niet geboren zijn terwijl de moeder weer getrouwd is met een ander
 • De vader moet schriftelijk toestemming hebben van de moeder
 • Bij de geboorte van een eerste kind moet de moeder ook aanwezig zijn
 • De vader mag niet met een andere vrouw getrouwd zijn
 • De vader moet dit persoonlijk regelen, dit mag niet door iemand anders geregeld worden

Geboortekaartje regelen

Als je kind is geboren wil je snel dat de hele wereld het komt te weten. De makkelijkste manier is een geboortekaartje versturen naar iedereen die je kent. Het is belangrijk dat je dit al voor de geboorte regelt, zodat je enkel nog even de belangrijkste dingen na de geboorte hoeft door te geven. Je kunt tegenwoordig al veel online vinden via allerlei webshops. Maak wel goede en duidelijke afspraken. Welke belangrijke gegevens komen op het geboortekaartje te staan:

 • De naam van je kind
 • Het gewicht en de lengte
 • De geboortedatum
 • Namen van ouders, broertjes en zusjes
 • De tijden voor het kraambezoek
 • Adres en telefoonnummers voor eventuele afspraken

Bezoek

Een bevalling kost niet alleen voor energie voor je partner, ook voor jou is dit een heftige periode. Voor veel ouders is het daarom fijn dat de kraamvisite niet in één keer komt, maar op afspraak. Hierbij kun je kiezen uit kraamvisite, een kraamborrel of een kraamfeest. Net wat jullie het fijnst vinden.

Geniet

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk genieten: van je kindje en je nieuwe gezinnetje!

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg