Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Papaaa: Welke type vader is hij?

Voor je kind is hij natuurlijk de beste papa op de hele wereld. Maar welke eigenschappen heeft je partner als vader? Wij zetten vier typen papa’s voor je op een rij.

Houdt hij ervan om voor je kind te zorgen, is hij consequent, is hij competitief of is hij stiekem zelf nog een kind? Misschien heeft hij van alles wel een beetje. Hieronder vier verschillende soorten vaders.

Papa is…competitief

Hij probeert je kind altijd iets nieuws te leren en moedigt hem altijd aan om alles uit de kast te halen. Doorzettingsvermogen staat bij hem op nummer één.

Zijn talent
Hij motiveert jullie kind. Hij zorgt ervoor dat je kind niet blijft steken in de vertrouwde omgeving, maar juist ‘out of de box’ leert denken.

Zijn schaduwzijde
Zijn goedbedoelde motivatie kan een verkeerde uitwerking hebben op je kind.

Tip
Laat hem naar je kind luisteren en de situatie als geheel bekijken. Als iets onrealistisch is, kan hij het beter laten gaan. Te hoge verwachtingen kunnen namelijk leiden tot faalangst.

Papa is…zorgzaam

Hij weet net zo goed als jij hoe je voor je kind moet zorgen. Honger? De broodjes zijn gesmeerd. Gevallen? Hij heeft vrolijk gekleurde pleisters op voorraad. Hij geniet ontzettend van het zorgen voor jullie kind. In jullie huis zijn mama en papa gelijk.

Zijn talent
Hij is geduldig en kan goed luisteren.
Hij is gevoelig. Hij weet hoe je moet omgaan met emotie.
Hij merkt alles op. Niets houd zich voor hem schuil.

Zijn schaduwzijde
Hij kan soms wat overbezorgd zijn.

Tip
Je partner moet proberen los te laten. Hij kan nu eenmaal niet overal controle over te hebben.

Papa is…streng

Bij jullie thuis zijn er strikte regels en als de regels niet worden nageleefd, volgen er sancties. Hij is de volwassene in huis en je kind weet dat maar al te goed.

Zijn talent
Hij zorgt voor overzicht. Jouw kind weet door de regels precies waar hij aan toe is.
Hij wil je kind behoeden van verdriet en hij wil hem iets leren. Met zijn regels geeft hij jullie kind het gevoel dat hij om hem geeft.

Zijn schaduwzijde
Hij kan té streng worden.

Tip
Je partner moet oppassen dat hij jullie kind niet bang maakt. Uit angst voor de reactie van je partner kan het zijn dat je kind dingen voor zichzelf houdt zodat hij geen straf krijgt. Je partner kan regels stellen, maar hij moet wel realistisch blijven. Laat hem naar jullie kind luisteren. Hij kan proberen uit te leggen waarom hij bepaalde regels stelt.

Papa is…speels

“Pap, kom je spelen?” is voor hem de leukste vraag die hij kan krijgen. Natuurlijk komt papa spelen! Hij legt puzzels, verzint verhaaltjes en bouwt de meest geweldige dingen van een paar simpele blokken. Stiekem is hij diep van binnen zelf nog een kind.

Zijn talent
Hij geeft jullie kind het gevoel dat hij om hem geeft en jullie kind voelt dat zijn vader aandacht voor hem heeft.
Hij leert veel aan jullie kind door samen te spelen.

Zijn schaduwzijde
Met regels heeft hij niet zo veel.

Tip
Laat hem toch een paar regels stellen. Regels zijn belangrijk voor je kind. Zo weet hij waar de grenzen liggen. Jullie zijn de volwassenen en jullie bepalen wat er gebeurt. Naast een gezellige vader heeft je kind ook een serieuze vader nodig.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg