Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Rituelen en gebruiken: Suikerbonen

In België zijn suikerbonen dé traktatie bij de geboorte van een baby. Suikerboontjes uitdelen aan het kraambezoek is een jarenoude traditie in België. Door de tijd heen is er wel één en ander veranderd aan de presentatie ervan. Enkele doopsuikerweetjes op een rijtje…

  • De Romeinen kenden een voorloper van de suikerboon: een in honing gedrenkte amandelnoot. Deze lekkernij stond symbool voor vruchtbaarheid en leven en werd uitgedeeld bij het vieren van een huwelijk of een geboorte.
  • De eerste suikerboontjes waren amandelnoten met een suikerlaagje er omheen. Pas later werden de noten soms vervangen door chocolade of een krokante suikervulling.
  • Suikerbonen bestonden aanvankelijk in drie kleuren, namelijk wit en roze voor een jongen (jawel) en wit en blauw voor een meisje. Tegenwoordig vind je ze in alle kleuren van de regenboog en zelfs in verschillende vormen. De populairste suikerbonen zijn nog steeds die met echte Belgische chocolade!
  • In de volksmond sprak men vroeger over “kindjeskak” of “kakkeboontjes”. Op de dag van de doop kreeg het kindje een doopkleed aan met een deken er overheen. In dat deken werden stiekem suikerboontjes verstopt. Wanneer de baby dan “uitgepakt” werd, vielen deze boontjes op de grond en leek het alsof ze uit de luier waren gevallen. De kinderen mochten de suikerboontjes oprapen, nadien werden ze eerlijk verdeeld.
  • De eerste doopsuikerverpakkingen waren de bekende puntzakken, waar een oneven (brengt geluk) aantal boontjes werden ingestopt. Later werden deze vervangen door allerlei doopsuikerdoosjes. Pas rond de jaren ’70 begon men bij de suikerboontjes ook doopsuikergeschenkjes te geven, zoal de typische porseleinen beeldjes. Vandaag varieert het aanbod van doosjes, al dan niet gepersonaliseerd, tot snoepzakjes, plexibollen en allerlei doopsuikergeschenkjes.
  • De meter betaalde oorspronkelijk de doopsuiker voor haar metekindje. In sommige streken is deze gewoonte bewaard gebleven
Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg