Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Tweeling: dubbel geluk, dubbele zorg

Tweeling: Dubbel geluk, dubbele zorg. Elk jaar worden er in Nederland ruim 3000 tweelingen en enkele tientallen drielingen geboren. Bepalende factoren voor het krijgen van een meerling zijn het gebruik van geboortetechnieken als hormoonbehandelingen en IVF en de leeftijd van de moeder. Als je later aan kinderen begint, heb je een dus een grotere kans om een meerling te krijgen.

Stijgende leeftijd

De nog steeds stijgende leeftijd van de Nederlandse vrouw waarop zij kinderen krijgt doet het aantal meerlinggeboortes dus toenemen. Aan de andere kant zien we de laatste tien jaar een veranderend beleid bij IVF, waardoor het aantal meerlinggeboortes afneemt. Per saldo zien we het aantal tweelingen de afgelopen 5 jaar licht dalen, terwijl het aantal drielingen spectaculair gedaald is van ruim 100 per jaar in de jaren 90 naar enkele tientallen de laatste twee jaar. Vier- en vijflingen zijn in Nederland heel zeldzaam.

Een- of twee-eiig

Tweelingen kunnen een- of twee-eiig zijn. Eeneiige tweelingkindjes ontstaan uit één gesplitste eicel en daarom lijken ze ook zo op elkaar. Twee-eiige tweelingen groeien uit twee bevruchte eicellen. Zij lijken net zoveel of weinig op elkaar als andere kinderen in een gezin. Een eeneiige tweeling bestaat altijd uit twee jongetjes of twee meisjes, terwijl een twee-eiige tweeling ook uit een meisje en een jongetje kan bestaan. Tweelingouders vinden dat het krijgen en hebben van een tweeling anders is dan twee kinderen na elkaar. Het begint al tijdens de zwangerschap. Die wordt door een gynaecoloog begeleid en je gaat in het ziekenhuis bevallen. Je hebt niet alleen veel spullen dubbel nodig, maar ook de verzorging en opvoeding vragen extra aandacht. Want, moet je ze vooral hetzelfde’opvoeden of is het belangrijk dat tweelingkinderen zich tot twee aparte mensjes ontwikkelen? Tegenwoordig krijgen veel tweelingkindjes verschillende kleren aan, krijgen ze een eigen cadeautjes en zie je ze niet altijd samen. Ook voor de ouders is het anders: er moeten altijd twee kindjes gevoed, vervoerd, gebaad en getroost worden. Dat is een dubbele zorg, maar ook dubbel geluk en heel bijzonder!

NVOM

Voor meerlingouders is er gelukkig veel informatie. De Nederlandse Vereniging voor Ouders van Meerlingen (NVOM) biedt veel informatie op het gebied van zwangerschap, bevalling, babytijd en opvoeding, maar ook over praktische zaken als vervoer, vakantie, schoolgaan, etc. Ook de ouders zelf komen aan bod: meerlingen geven vaak stress in het gezin en de relatie; de vereniging biedt mogelijkheden daar met professionals of andere ouders over te praten. De NVOM houdt jaarlijks een grote Meerlingendag, heeft een eigen kwartaalmagazine, een levendig forum op haar website, etc.

Meerlingentelefoon

De Meerlingentelefoon van de NVOM biedt een luisterend oor en professioneel advies op het gebied van opvoeding, taalontwikkeling, relatie- en gezinsspanningen, etc. Je kunt elke maandagmorgen tussen 09.00 en 11.15 en elke eerste maandag van de maand tussen 20.30-21.30 uur bij de Meerlingentelefoon terecht: 0900-meerling of 0900 – 633 75 46. Verder zijn meerdere goede meerlingboeken te koop, bijvoorbeeld dat van Lenny Duijvelaar en Anjo Geluk, Het Tweelingenboek’, Kosmos-Z&K; isbn 9021535181. Idem, De Tweeling Dagboeken’, Unieboek; isbn 9026928602, twee dagboekjes met informatie en invulruimte.

Bron: www.oudersenzo.nl

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg