Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Vakantie: Campingbedje

Een campingbed is handig tijdens een vakantie of een logeerpartijtje. Dit bedje is niet bedoeld als permanente slaapplaats, daarvoor is het niet stevig genoeg. Een campingbed is meestal gemaakt van een metalen frame met een rechthoekige kuip van textiel of plastic. In winkels voor outdoor-recreatie zijn daarnaast verschillende typen kampeerbedjes te koop, speciaal voor de tent of caravan.

Kooptips

 • Probeer voor aankoop in de winkel het in- en uitklappen van het bedje een keer uit. Daarbij moet opgelet worden dat het bedje volledig is uitgeklapt en niet per ongeluk kan inklappen.
 • Een goed frame moet na uitklappen nog worden vergrendeld. Het campingbed mag niet uit zich zelf blijven staan als het nog niet vergrendeld is. Dit lijkt misschien gemakkelijker in gebruik, maar kan het gevaar opleveren dat u vergeet om het bed te vergrendelen.
 • Het inklapmechanisme van het campingbed moet een kindveilige sluiting hebben. Deze sluitingen zijn voor een kind heel moeilijk te openen.
 • De framebuizen zitten aan de buitenzijde van de stoffering van het campingbed, in verband met mogelijk beknellingsgevaar.
 • Een goed campingbed is stabiel en kantelt niet als uw kind tegen de rand duwt.
 • De bodem van een goed campingbed is stevig en voorzien van hulpstangen om doorzakken te voorkomen. De bedbodem hangt voor een goed zwaartepunt zo laag mogelijk bij de grond.
 • Als de bodemplaat opvouwbaar is, let er dan op dat de afzonderlijke delen goed op elkaar aansluiten.
 • De zijwanden van een campingbed zijn (vanaf de bovenkant van het matras) minimaal 55 cm hoog.
 • In de kuip zitten geen openingen. De diameter of wijdte van een gat in het gaas is niet groter dan de omtrek van een potlood (maximaal 7 mm), en het gaas is niet makkelijk uitrekbaar.
 • Koop alleen bedjes die uitgevoerd zijn met twee luchtdoorlatende zijkanten.
 • Het campingbed heeft geen scherpe metalen delen aan het frame en V-vormige openingen waar uw kind achter kan blijven haken.
 • Op de plaatsen waar de stangen door de stof gaan, zijn deze verstevigd met extra stof of stiksels.
 • Scharnierpunten zijn goed weggewerkt en niet bereikbaar voor uw kind.
 • Het matras voelt stevig aan en kan niet gemakkelijk worden vervormd. Daarmee voorkomt u dat uw kind eventueel onder het matrasje terechtkomt.
 • U moet het matras makkelijk in het bedje kunnen leggen, maar er mag geen ruimte zitten tussen het matras en de zijwanden.

Gebruiktips

 • Plaats geen extra matras in het campingbed, ook niet als het matras speciaal bedoeld is voor gebruik in een campingbed. Bij gebruik van een extra matras ontstaat het risico dat je baby tussen het matras en de flexibele zijwand van het bedje terechtkomt en daardoor niet goed kan ademhalen.
 • Controleer voor elk gebruik (elk kinderslaapje) de vergrendeling door stevig op het campingbed te duwen. Ook als de vergrendeling heeft geklikt.
 • Gebruik het campingbedje niet als permanente slaapplaats. Hier is het campingbed niet stevig en stabiel genoeg voor.
 • Plaats het campingbedje niet bij het raam, de verwarming en in de buurt van gordijnen, koorden en snoeren waarin uw kind zich kan verstrikken.
  Berg het campingbedje op in een droge ruimte. Dit voorkomt roest- en schimmelvorming.

En als u gezellig bij vrienden op bezoek bent en er geen rekening mee heeft gehouden dat het wel eens laat kon worden, dan zijn er heel wat alternatieven te bedenken om uw kind veilig te laten slapen:

(Box)kleed:
In een babyslaapzak kan uw kindje rustig op een box- of ander kleed op de grond slapen. Zorg ervoor dat uw kind niet te warm ligt. Houd rekening net eventuele vloerverwarming.

Kinderwagenbak:
Leg uw kind zo mogelijk onder een deken en laken of in een babyslaapzak (maar zonder dekje en dekbed) in de kinderwagenbak. Doe de kap naar beneden zodat er zoveel mogelijk frisse lucht bij uw kindje komt.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg