Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Vakantie: Reisapotheek voor kinderen

Gaat u met uw kinderen op reis?

Op reis gaan met kind(eren) vraagt om een goede voorbereiding. Afhankelijk van de aard en de bestemming van de reis kan het meenemen van bepaalde medicijnen aan te raden zijn. Hierbij gaat het dan vooral om medicijnen voor algemene klachten. Natuurlijk moeten de eigen medicijnen van uw kind altijd mee op vakantie.

In dit artikel krijgt u naast algemene informatie, ook specifiek advies over medicijnen voor algemene klachten (diarree,koorts,pijn). Bij een vakantie in Nederland is het meenemen van deze medicijnen minder belangrijk, omdat u de meeste medicijnen gewoon op de vakantiebestemming kunt kopen. Bij het reizen naar (sub)tropische landen is het raadzaam om advies in te winnen bij een tropenvaccinatiecentrum of te kijken naar reizigersinformatie op dokterdokter.nl.

Welke medicijnen neemt u mee?

Mede afhankelijk van uw reisbestemming en leeftijd van uw kind, kunnen de volgende middelen aangeraden worden om mee te nemen op vakantie:

ORS: Oral Rehydration Solution
ORS wordt gebruikt bij braken en diarree om uitdroging te voorkomen. Het bestaat uit een zout-suiker mengsel en is verpakt in zakjes. Vóór gebruik moet het worden opgelost in water. Vooral bij het reizen naar (sub)tropische landen is het raadzaam dit middel mee te nemen.

Anti-muggenmiddelen
In landen waar geen malaria voorkomt is een muggenprik meestal slechts hinderlijk en niet gevaarlijk. Anti-muggenmiddelen helpen muggenbeten te voorkomen. Niet al deze middelen kunnen veilig bij kinderen gebruikt worden. Een veilig middel is Mosi-guard natural®.
In malariagebieden is het aan te raden ’s nachts een klamboe en sterke anti-muggenmiddelen te gebruiken. Overleg met uw apotheker over het gebruik van deze middelen bij kinderen. Smeer het middel bij uw kind niet rond de ogen, de mond of de vingers. Een middel als Jaico-muggenmelk® is bij goed gebruik een veilig middel; let u wel goed op de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Anti-jeukmedicijn
Er bestaan verschillende middelen (Afterbite®, Beetbalsam Jaico®) die kunnen helpen om jeuk te verlichten na een insectenbeet.

Anti-reisziektemiddel
Voor kinderen ouder dan twee jaar bestaan medicijnen (cyclizine, cinnarizine) die kunnen helpen om reisziekte te voorkomen. Overleg met uw apotheker of huisarts.

Middel tegen luieruitslag
Het is handig om voor kinderen die nog luiers dragen een middel tegen luieruitslag mee te nemen. In een warme omgeving kunnen luiers gemakkelijk gaan broeien en luieruitslag veroorzaken. Te gebruiken middelen zijn bijvoorbeeld zinkolie, sudocreme, vaselinelanettecreme of calendulazalf.

Paracetamol
Tegen pijn en koorts kunt u paracetamol meenemen. Over het algemeen zijn zetpillen bij kinderen handig, maar deze mogen absoluut niet warmer dan 25 °C worden. Bij een reis naar een warm land kunt u beter tabletten of een drank meenemen. De dosering is afhankelijk van het gewicht van uw kind, overleg dit met uw apotheker.

Neusdruppels
Bij een verstopte neus of oorpijn kunnen neusdruppels goed werken. U kunt hiervoor speciale neusdruppels (xylomethazoline) of zoutoplossing kopen bij de drogist of apotheek. Ook kunt u zelf een oplossing maken door negen gram zout op te lossen in één liter water.

Eigen medicijnen die uw kind gebruikt

Neem ruim voldoende eventuele eigen medicijnen van uw kind mee. Infomeer bij uw apotheek hoe u de medicijnen tijdens uw vakantie het beste kunt bewaren. Uw apotheker kan een medicijnpaspoort maken met daarin de stofnamen van alle medicijnen die uw kind gebruikt. Een arts in het buitenland heeft op deze manier in een voor hem begrijpelijke taal een snel overzicht van de medicijnen van uw kind. De douane kan ook vragen om dit medicijnpaspoort.

Bij twijfel kunt u altijd met uw huisarts of apotheek overleggen.

Wat neemt u verder mee

Het is verstandig om een EHBO-doos in te richten met de volgende zaken:

 • pleisters
 • thermometer
 • schaar (eventueel een verbandschaar)
 • watten
 • steriele gaasjes
 • snelverband
 • pincet
 • tekentang
 • verbandrolletjes (6 en 8 cm)
 • papieren zakdoekjes
 • veiligheidsspelden
 • wondontsmettingsmiddel bijvoorbeeld jodium of sterilon.

U kunt ook een kant en klare EHBO-koffer kopen bij onder andere drogisten, autowinkels, thuiszorgwinkels, ANWB of apotheek. In sommige landen is het verplicht om een EHBO-doos in de auto bij u te hebben.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg