Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Van lachen naar humor

Eerst is lachen nog een reflex, later wordt het echte humor. Zijn gevoel voor humor zorgt ervoor dat je baby lacht om dingen en dat hij zelf ook grappen maakt

Baby’s oefenen in de baarmoeder al met gezichtsuitdrukkingen, dus ook met lachen. Dat hebben onderzoeken met bewegende 3D-echo’s uitgewezen. Met dat oefenen gaan ze de eerste weken van hun leven nog even door. Vooral in zijn slaap heeft je baby vaak zo’n gelukzalige ‘smile’ op zijn gezicht. Lachen is een reflex en is dus niet aangeleerd. Zelfs baby’s die blind worden geboren doen het.

Eerste echte lach

Als iemand vraagt of je baby al kan lachen, dan bedoelt diegene die eerste, echte lach waarbij hij je aankijkt. Het eerste lachje is een sociale uiting. Het maakt dat jij terug lacht en je baby nog meer gaat liefhebben en knuffelen. Een mooi trucje van de natuur! Behalve om z’n knuffelbaarheid te vergroten, gebruikt een baby de glim- of schaterlach ook om contact te maken. Door je te imiteren, maakt een baby duidelijk dat hij je begrijpt.

Ontwikkeling gevoel voor humor

Al heel snel gaat je baby gevoel voor humor ontwikkelen. Humor bestaat uit twee onderdelen. Het eerste is het onverwachte, als iets anders gaat dan je had gedacht. Het tweede onderdeel is humor als uitlaatklep voor emoties. Gevoel voor humor ontstaat bij je baby als hij ook een verwachtingspatroon begint te ontwikkelen. Dat is al rond de drie maanden. Dan zal je baby lachen als je gekke geluidjes maakt of rare gezichten trekt.

Als een baby ongeveer acht maanden oud is, gaat hij kiekeboespelletjes leuk vinden. Het appelleert aan de emotie: de angst dat mama weggaat. Dat mama ineens te voorschijn komt, is de onverwachte component bij ‘kiekeboe’ en dat vinden de meeste baby’s erg leuk. Gevoel van humor balanceert dus altijd op het randje van ‘leuk’ en ‘niet leuk’. Angst versus iets spannends. Teruggetrokken, angstige kinderen hebben daarom vaak minder gevoel voor humor, dan de kinderen die ervan houden op de voorgrond te treden en daar de clown uit te hangen.

Veel lachen

Kinderen lachen veel meer op een dag dan volwassenen. Dit komt doordat ze veel meer nieuwe ervaringen opdoen en die vallen buiten hun verwachtingspatroon. Ze gaan zelf grappen uithalen als ze meer controle hebben over hun omgeving, doordat ze lopend of kruipend de wereld gaan verkennen.

Aandacht trekken met humor

Als hij zich verveelt, kan je kind grappige situaties uitlokken. Hij gooit bijvoorbeeld iets om of gaat ‘iets stouts’ doen. Je kind gebruikt humor namelijk ook om jouw aandacht te trekken.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg