Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Wat mag je niet eten als je zwanger bent? Dit zijn de belangrijkste dingen om op te letten. En… maak je geen zorgen: je mag nog een heleboel wél eten.

Goede voeding is belangrijk voor de ontwikkeling van je ongeboren kind. En dat betekent dat je extra moet opletten wat je eet. Bepaalde bacteriën en metalen die jouw lichaam vrij makkelijk kan verwerken, zijn voor je baby wel schadelijk. Dit kun je beter laten staan:

De toxoplasmoseparasiet

Hier kun je toxoplasmose van krijgen. Deze ziekte, die gevaarlijk is voor je baby, wordt veroorzaakt door een parasiet die in rauw vlees en kattenpoep kan zitten. Oftewel: geen rauw vlees eten, de kattenbak niet verschonen en groenten en fruit goed wassen. Dat laatste omdat dit van het land komt, waar misschien katten hebben zitten poepen. Wat sommige mensen niet weten, is dat de vleeswaren filet americain en ossenworst rauw zijn. Zo herken je de symptomen van een toxoplasmose-infectie.

De listeriabacterie

De kans is klein dat je met deze bacterie in aanraking komt, maar je kunt er erg ziek van worden en je baby kan dan gevaar lopen. Let op met rauwe melk (rechtstreeks van de boer) en kazen die daarvan gemaakt zijn (‘au lait cru’). Maar ook met voorverpakte dierlijke producten zoals paté en vis. Deze bacterie gedijt goed in de koelkast, ook op voorverpakte sandwiches en rauwkostsalades. Als je deze producten verhit, gaat de bacterie dood. Dus rauwmelkse kaas op de pizza mag wel en gebakken voorverpakte zalm ook. Deze kazen kun je beter laten staan.

Vitamine A

Te veel vitamine A kan schade aan je ongeboren kind veroorzaken. Zwangere vrouwen mogen daarom niet meer dan 3000 microgram vitamine A per dag binnenkrijgen. Lever en orgaanvlees bevatten hoge doses vitamine A. Laat die dus liever staan. Leverworst mag wel, maar hou het bij één boterham per dag. In sommige gewone multivitaminen zit ook te veel vitamine A, neem daarom en multi speciaal voor zwangeren. Lees hier waarom extra vitamine C belangrijk is tijdens je zwangerschap.

Alcohol

Er is geen veilige ondergrens voor het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap. Het beste advies is gewoon niet doen.

Iets gegeten wat eigenlijk niet mag

De kans dat je in Nederland een infectie krijgt tijdens je zwangerschap is klein. Daarom is er geen reden voor paniek als je per ongeluk iets hebt gegeten dat je beter niet had kunnen doen, zoals rauwe vis of filet Americain. Toch is het verstandig om niet bewust een risico te lopen. Want hoewel de kans op een infectie klein is, is die kans er wel. Eet daarom liever geen voedingsmiddelen waar de bacterie listeria of toxoplasmose in voor kan komen, zoals rauwe vis of rauwmelkse kaas.

Gaar en gewassen

Bovendien ben je tijdens je zwangerschap 20 keer vatbaarder voor een bacterie-infectie dan normaal, doordat de continue hormoonveranderingen je afweersysteem zwakker maken. Twijfel je? Zorg dat je alles wat rauw is gaart of wast. Kan dit niet, eet het dan niet.

Meer over eten tijdens de zwangerschap lees je hier!

Bron: Oudersvannu.nl

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg