Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Wie is het? De kraamverzorgende

Een kraamverzorgende is geschoold voor zorg tijdens én na een bevalling voor de kraamvrouw en haar gezin. Gedurende de kraamperiode neemt zij de zorg voor moeder, kind en het kraamgezin op zich.

Zorg tijdens de bevalling

Tijdens een thuis of poliklinische bevalling assisteert de kraamverzorgende de verloskundige bij de bevalling. De kraamverzorgende blijft tot minimaal twee uur na de geboorte en houdt de gezondheid van moeder en kind goed in de gaten.

Zorg voor moeder

Tijdens de kraamperiode begeleidt en ondersteunt de kraamverzorgende de moeder thuis bij de lichamelijke verzorging. Ze controleert o.a. de temperatuur, baarmoederstand, borsten en eventuele hechtingen. Alles wordt genoteerd in het kraamzorgdossier. Daarnaast let de kraamverzorgende op het algemeen welzijn. Zeker in de eerste dagen na de bevalling vindt er een grote hormonale verschuiving plaats die de emoties en stemming van de kraamvrouw flink kunnen beïnvloeden.

Zorg voor kind

Gedurende de kraamtijd verzorgt de kraamverzorgende ook de baby en let daarbij o.a. op temperatuur, gewicht, ademhaling en ontlasting. Deze gegevens worden eveneens genoteerd in het kraamzorgdossier. De kraamverzorgende betrekt de ouders zoveel mogelijk betrekken bij de verzorging van de baby.

Zorg voor het gezin

Naast de zorg voor moeder en kind, neemt de kraamverzorgende gedurende de kraamtijd ook de zorg op zich voor eventuele andere kinderen. Afhankelijk van het aantal geïndiceerde zorguren verricht de kraamverzorgende ook (licht) huishoudelijke taken.

Bekijk de infosheet ‘Een fijne kraamtijd!’ Zomaar een dag van onze kraamverzorgende

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg