Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Zelf babyvoeding maken: groente- en fruithapjes!

Zelf babyvoeding maken: dit is wat je allemaal nodig hebt voor gezonde en veilige groentehapjes en fruithapjes. Met handige checklist hoe dik het hapje moet zijn per leeftijd.

Benodigdheden voor groentehapjes en fruithapjes

Voor het maken van babyvoeding heb je het volgende nodig:

 • 2 kunststof snijplanken: 1 voor groente en fruit, 1 voor vlees
 • scherpe, kleine mesjes
 • een blender, foodprocessor, groentemolen of keukenmachine
 • bij gebrek aan elektrische apparaten: een stevige plastic zeef en een vork of stamper om te prakken

Hygiëne bij babyvoeding maken

Bij het bereiden van voedsel voor je kind is hygiëne natuurlijk heel belangrijk. Was altijd eerst grondig je handen. Was snijplanken, groot keukengereedschap en pannen zorgvuldig, in een afwasmachine als het kan. Was het keukengerei anders met de hand in heet water met afwasmiddel en spoel het na met kokend water. Laat drogen op een rek en verwissel geregeld de theedoek. Hou het aanrecht zorgvuldig schoon.

Porties invriezen

Door grotere hoeveelheden puree te maken en porties in te vriezen, bespaar je veel tijd. Die porties kun je later makkelijk meenemen. Schep de puree in de vakjes van een gesteriliseerd ijsblokjesbakje of in kleine plastic bakjes. Laat alles losjes bedekt afkoelen. Sluit de bakjes daarna af en voorzie ze van een etiket met de datum en het soort eten. Vries dit zo snel mogelijk in en gebruik de porties binnen 6 weken.Als je een ijsblokjesbak gebruikt, kun je het bakje open invriezen tot de puree hard is. Doe de blokjes dan in een plastic bakje, sluit het af en voorzie het van een etiket. Haal er voor gebruik steeds zo veel klontjes uit als je nodig hebt. Je kunt natuurlijk ook klontjes met verschillende smaken mengen.

Ontdooien en verwarmen

Ontdooi de maaltijden ’s nachts in de koelkast. Bij de bereiding moet je ze goed verhitten. Blijf goed roeren, anders koekt de puree vast aan de pan. Laat vervolgens afkoelen tot de gewenste temperatuur.Je kunt ook de magnetron gebruiken. Roer het eten uit de magnetron voor het opdienen goed door om te voorkomen dat sommige delen warmer zijn dan de rest. Het kan verleidelijk zijn om eten te verhitten tot het lauw is. Dat is een ideale temperatuur voor je baby, maar ook voor bacteriën. Voor de veiligheid van je baby is het belangrijk dat het eten goed heet wordt en daarna afkoelt.

Babyvoeding maken: puree

Ook belangrijk is dat het voedsel de juiste dikte heeft. Te grof of te dik is moeilijk door te slikken, en van te waterig eten wordt je baby een luie eter die niet wil kauwen. Een richtlijn:

 • Vanaf 4 maanden: lekker zacht
  Begin met een waterige, ultrazachte puree van babyrijst of aardappel. Ga daarna over op puree van pompoen, zoete aardappel, pastinaak of wortel, gekookte appel of peer of dunne pap zonder gluten.
 • Vanaf 5 maanden: nieuwe smaken
  Je kunt nu puree maken met een iets dikkere structuur, maar zorg er wel voor dat de hapjes nog steeds zacht zijn. Je hoeft niet alle ingrediënten te zeven, alleen die met een schil of met pitten. Geef je baby nieuwe smaken, zoals rode linzen, avocado en papaja.
 • Van 6 tot 9 maanden: steeds steviger
  In deze fase kun je je baby puree of prakjes geven. Ga verder met steviger voedsel als je baby er klaar voor is. Geef hem in de 8e of 9e maand het eerste voedsel dat hij met zijn handjes kan eten, zoals gekookte broccoli, bloemkoolroosjes of gekookte wortel.
 • Van 9 tot 12 maanden: zelf eten
  In deze periode kun je je baby een grote verscheidenheid aan grof gestampte of gehakte gerechten geven. En ook voedsel dat hij met zijn vingers kan eten, zoals gekookte of rauwe groenten, stukjes fruit of stukjes ei.

Bron: Oudersvannu.nl

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg