Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Zon, zee & zwanger: Vliegen tijdens je zwangerschap

Vliegen onveilig?

Er wordt beweerd dat je rond de bevruchting en in de eerste zwangerschapsmaand beter niet kunt vliegen. Hier is echter niet veel over bekend. Vliegen op grote hoogte zou eventueel schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kind. Als je lange afstanden vliegt, word je blootgesteld aan kosmische straling. Op grote hoogte is er meer kosmische straling dan op de grond. Die straling kan, net als röntgenstraling, het erfelijk materiaal in de cel beschadigen. Vooral rond de bevruchting is een eicel of embryo daar gevoelig voor.

Er zijn echter geen aanwijzingen dat één enkele reis al de kans op afwijkingen verhoogt. met name tot en met de vijfde maand van je zwangerschap kun je zonder problemen vliegen. Vlieg alleen niet te veel tijdens je zwangerschap. Raadpleeg voor meer advies je (huis)arts en/of verloskundige en informeer bij de luchvaartmaatschappij naar de actuele regels.

Zwangerschapsverklaring

Meld bij het boeken van je vliegtickets wel dat je zwanger bent. De eerste 28 weken van je zwangerschap kun je over het algemeen zonder problemen vliegen. Daarna vragen de sommige luchtvaartmaatschappijen om een zwangerschapsverklaring waar de uitgerekende datum op staat. Die verklaring moet getekend zijn door de verloskundige of (huis)arts en mag niet ouder zijn dan vijf dagen. Een zwangerschapsverklaring is altijd handig om bij je te hebben. Zonder deze verklaring mogen vliegmaatschappijen je weigeren als ze denken dat je hoogzwanger bent.

Er wordt aangeraden om niet na de 36ste week te vliegen. Je riskeert dan namelijk een bevalling in de lucht. Veel vliegmaatschappijen zien er om die reden van af om hoogzwangere vrouwen te vervoeren.

Overige regels

Sommige luchtvaartmaatschappijen willen daarnaast dat je een vrijwaringverklaring ondertekent waarin staat dat zij niet aansprakelijk zijn voor complicaties die zich kunnen voordoen tijdens de reis. Het is verstandig om voordat je een reis boekt, altijd advies aan je (huis)arts of verloskundige te vragen.

Vliegtips

  • Vraag bij het reserveren of het inchecken om een stoel aan het gangpad. Zo kun je makkelijk opstaan en naar de wc gaan of even lopen als je buik je je in de weg zit.
  • Soms is het mogelijke om een stoel met extra beenruimte van tevoren aan te vragen. Vraag dit bij het boeken na bij de vliegtuigmaatschappij.
  • Blijf niet te lang in één houding zitten, dan remt de bloeddoorstroming. Strek regelmatig je benen.
  • Drink genoeg water.
  • Overleg je reisplannen met je verloskundige of (huis)arts. En zorg dat je weet waar de dichtstbijzijnde arts of ziekenhuis op je vakantiebestemming is.
  • Neem een zwangerschapsverklaring mee en je zwangerschapskaart. Op deze kaart staan al je medische gegevens.
  • Neem het telefoonnummer mee van je eigen arts of verloskundige. Als er wat gebeurt, kun je meteen contact opnemen.
  • Vlieg het liefst tijdens de middelste maanden van je zwangerschap. Dat is de veiligste periode voor een vliegreis, de kans op een miskraam of een vroeggeboorte is dan namelijk heel klein.

Check je vliegtuigmaatschappij

De regels verschillen per vliegtuigmaatschappij. Informeer daarom altijd vooraf bij je vliegtuigmaatschappij naar de actuele informatie rondom vliegen en zwangerschap.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg