Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Zwanger & eten

Wat mag je WEL eten?

Gezond en voldoende eten is belangrijk tijdens je zwangerschap. Van sommige voedingsstoffen moet je zelfs opletten dat je deze wel voldoende binnenkrijgt.

Schijf van vijf
Eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijgen jij en je kind voldoende goede voedingsstoffen binnen. Dat is goed voor jezelf, maar ook voor de baby.

IJzer
Zorg dat je genoeg ijzer binnenkrijgt door bijvoorbeeld volkorenbrood en vlees te eten. Neem bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten zoals groente of fruit, want dan neemt je lichaam ijzer gemakkelijker op. Zo verklein je de kans op bloedarmoede door ijzergebrek in de zwangerschap.

Eet vis
Vis is heel gezond, ook voor zwangere vrouwen. De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen bij ongeboren baby’s. Maar eet vanwege de dioxines niet meer dan 2 porties (300 gram) vette vis per week.

Vegetarisch eten mag
Vegetarisch eten kan gewoon als je zwanger bent. Let wel op dat je genoeg B-vitamines en ijzer binnenkrijgt. Eet voldoende brood, granen, peulvruchten, zuivelproducten, eieren en kant-en-klare vleesvervangers, zoals ei, tofu, tempé of noten.

Zoetstoffen
Zoetstoffen, zoals aspartaam in light-frisdranken zijn niet schadelijk tijdens de zwangerschap.

Wat mag je NIET eten?

Wanneer je zwanger bent lijkt het wel of je meer dingen niet dan wel mag eten. Toch zijn er ook veel dingen die je wel mag eten, maar met mate.

Broodbeleg en Vitamine A
Broodbeleg: eet niet meer dan 1 boterham met leverproducten, zoals smeerworst of paté, op een dag om een teveel aan vitamine A te voorkomen;

Let op met kaas
Eet geen zachte kaas gemaakt van rauwe melk. Harde kaas gemaakt van rauwe melk, zoals Nederlandse boerenkaas, mag wel;

Vis
Vis is heel gezond. Maar neem geen:

  • voorverpakte kant-en-klare vis uit de koeling zoals gerookte zalm, paling, mosselen (deze producten kunnen wel gegeten worden als ze van te voren verhit worden);
  • rauwe vis of schaal- en schelpdieren, zoals oesters;
  • geen roofvissen, zoals zwaardvis, tonijn, haai en koningsmakreel;
  • geen paling uit de Nederlandse rivieren;
  • niet meer dan twee keer per week vette vis, vanwege de dioxines.

Vlees
Eet geen rauw vlees (zoals tartaar, carpaccio, halfdoorbakken biefstuk), geen rauwe vleeswaren (zoals filet americain, ossenworst, theeworst, chorizo, rosbief, rauwe ham, salami, cervelaat) en geen lever.

Eieren
Eieren: eet alleen eieren die hardgekookt of goed doorbakken zijn;

Drop
Beperk je tot een paar dropjes en 1 tot 2 glazen zoethoutthee op een dag.

Kruidenpreparaten
Neem geen efedra, aloë, sassafras, dong quai, kava kava, absint-alsem, venkel, anijs, komkommerkruid, hoefblad, smeerwortel en boerenwormkruid. Neem niet te veel fenegriek, nigelle, moederkruid, senna, en meidoorn;

Keukenkruiden
Beperk het gebruik van venkel, salie, dragon, anijs, basilicum, pesto en kaneel.

Rabarber
Neem niet te veel rabarber;

Bewaren van versproducten
Bewaar verse producten zoals vleeswaren en rauwkostsalades niet te lang.

Andere aandachtspunten

Eet niet voor twee. De zwangerschap vraagt wel wat extra energie, maar omdat je wat minder beweegt, verbruik je ook minder.

Doe niet aan de lijn, want dan is er een kans dat je niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Het is heel normaal dat je aankomt. Als je het idee hebt dat je te veel aankomt, bespreek dat dan met je verloskundige of gynaecoloog.

Vragen of twijfel?
Neem voor vragen altijd contact op met je verloskundige, gynaecoloog of huisarts.

Bron: Voedingscentrum

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg