Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Zwanger in de zomer: veilig in de zon!

Het zonnetje tijdens de vakantie nodigt uit om er heerlijk van te genieten. Maar is het eigenlijk wel verstandig om tijdens de zwangerschap te gaan zonnen? De zon is niet goed voor je: je huid veroudert snel en je hebt tijdens je zwangerschap kans op pigmentvlekken. Hoe geniet je nu veilig en zwanger in de zon?

Zwangerschapsmasker

De zon maakt vrolijk, geeft energie en stimuleert de aanmaak van vitamine D (o.a. goed voor de botopbouw). Maar zorg ervoor dat je goed bent ingesmeerd (met een hoge beschermingsfactor)! De zonnestralen kunnen namelijk het bekende zwangerschapsmasker veroorzaken; een bruine verkleuring van het gezicht en soms ook van de nek en het decolleté. De verkleuring is ook wel bekend onder de naam melasma. De meest voorkomende plekken waarop de verkleuring zichtbaar is, is op het voorhoofd, de wangen, de slapen en op de bovenlip. De verkleuringen worden veroorzaakt door de zwangerschapshormonen. Over het algemeen verdwijnt het zwangerschapsmasker weer geleidelijk na de bevalling, maar bij volgende zwangerschappen is de kans groot dat het masker weer terug komt.

Buik is een zonvanger

Een dikke, strak gespannen buik is ook gevoeliger voor de zon. De buik steekt meer uit, dus de zon schijnt er pal op. Wees dus extra voorzichtig als je in de zon komt. Zorg er bovendien ook voor dat je ná de zwangerschap niet te veel in de zon gaat zitten en smeer je huid goed in met een hoge factor. Kijk verder uit met zonnen als je striae hebt. Een huid met striae verbrandt eerder omdat hij door uitrekking dunner is.

Smeren, smeren, smeren

De beschermingsfactor van antizonnebrandcrème is universeel. Dit betekent dat factor 15 van een A-merk dezelfde bescherming biedt als factor 15 van een B-merk. Smeer je lichaam en gezicht goed in met een antizonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (minimaal factor 30). Vermijd de zon tussen 12 en 3 uur ’s middags, want dan is de zonkracht het sterkst. Smeer je huid een half uur voor je naar buiten gaat in (en daarna minimaal elke twee uur opnieuw) en besteed extra aandacht aan gevoelige plekken als je neus, oren en nek. De crème, lotion of melk heeft zo voldoende tijd om in te trekken.

Toch verbrand, wat dan?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Maar heb je toch zonnebrand opgelopen en is je huid rood, zorg dan dat je voorlopig niet in de zon komt. Smeer met een aftersun of verkoel de huid met yoghurt of schijfjes komkommer. Er zijn ook speciale verkoelende en verzachtende schuimsprays verkrijgbaar. Deze helpen de verbrande huid te herstellen. Heb je koorts of zijn er blaren te zien, neem dan contact op met de huisarts.

Beschermende kleding

Veel mensen trekken op het strand een T-shirt aan om zo de gevoelige huid van de schouders en rug te bedekken. Toch beschermt een shirt niet voldoende. Net als antizonnebrandmiddelen heeft kleding een beschermingsfactor. Een T-shirt heeft bijvoorbeeld beschermingsfactor 10, maar als het nat wordt, loopt de bescherming terug tot ongeveer factor 2. Smeer dus je huid eerst in met een antizonnebrandproduct voor je iets aantrekt. Ook kun je uv-werende kleding dragen. Deze kleding heeft beschermingsfactor 50 en houdt zo’n 97,5 % van de uv-stralen tegen.

Kortom, geniet gerust van het zonnetje, want je wordt er vrolijk van en zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Maar voorkom te veel blootstelling aan de zon en verbranding. Draag bij voorkeur een hoed of een pet in de zon en kies op het terras voor een plekje in de schaduw in plaats van in de volle zon.

Bron: Oudersvannu.nl & babyvandaag

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg