Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Zwanger tijdens kerst: hoe bereid je je voor op het kerstdiner?

De kerstdagen zijn in aantocht en dat betekent gezelligheid, familiebezoekjes en lekker eten. Normaal eet en drink je zorgeloos alles wat er op de kersttafel staat, maar nu je zwanger bent, moet je twee keer nadenken wat je wel en niet kunt eten. Natuurlijk laat je de wijn staan, maar wat doe je met gerechten als biefstuk, rosbief of tiramisu?

Als je zwanger bent, moet je je houden aan bepaalde regels. Zo kun je in ieder geval geen rauw of gedroogd vlees, rauwe ongebakken vis, rauwmelkse kaas, rauwe eieren, leverproducten en alcohol nemen. Groente en fruit kun je het beste grondig wassen. Deze regels hebben ook weer effect op jouw kerstmaaltijd. Wil je weten wat je beter kunt vermijden tijdens je zwangerschap? Raadpleeg dan het Voedingscentrum.

Geen tiramisu

Bij veel kerstdiners staat tiramisu op het menu. Dit lekkere dessert kun je nu beter niet nemen. Het bevat rauwe eieren en alcohol. Een goede vervanger voor tiramisu is een toetje uit het koelvak van de supermarkt. Deze kun je zonder probleem eten. Deze zuiveldesserts bevatten gepasteuriseerde eieren. Bij de pasteurisatie van het eigeel zijn alle bacteriën gedood. Een zuiveldessert uit het koelvak is dan ook veilig.

Alcohol vervangen

Het glaasje wijn kun je vervangen door fruitsap te drinken. Gek op Glühwein? Dan kun je nu kiezen voor warme appelsap met een snufje kaneel.

Eten voor twee?

Als je oma een flink stuk taart voor je aansnijdt, omdat je eet voor twee, is dit natuurlijk erg lief (en lekker). Toch is eten voor twee nergens voor nodig. Het is verstandiger om je vast te houden aan een gevarieerd en normaal eetpatroon. Je zorgt er dan voor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt die je baby nodig heeft om te groeien. Ook voorkom je dan dat je teveel calorieën binnenkrijgt. Heb je toch zin in iets lekkers? Kies dan voor een gezond tussendoortje, zoals fruit. Of neem van alle lekkernijen op tafel een klein stukje. Zo kan je de lekkere hapjes toch proeven en eet je niet te veel.

Uitgenodigd voor een kerstdiner

Als je bent uitgenodigd voor een kerstdiner bij iemand thuis of voor een etentje in een restaurant, kun je niet snel de verpakking van een product controleren. Ook weet je niet of de groenten grondig zijn gewassen. Wat doe je dan? Het heeft in ieder geen zin om je druk te maken. Het beste wat je kunt doen is om de kok in te lichten. Vertel dat je zwanger bent en geen rauwe producten eet. Meestal valt er dan wel een mouw aan te passen. Verder kun je ook extra genieten van al het lekkers dat je wel mag eten.

Zelf het kerstdiner bereiden

Ben je een keukenprinses? Dan kun je natuurlijk ook zelf het kerstdiner bereiden. Zo weet je in ieder geval zeker dat de gerechten veilig zijn. Online zijn er tal van feestelijke recepten te vinden die zwangerschapsproof zijn.

Luister naar je lichaam

Het allerbelangrijkste is om naar je lichaam te luisteren. Biedt alleen aan om het kerstdiner te bereiden als je je goed voelt of vraag hulp aan iemand. Ga niet de hele dag achter het aanrecht staan als je veel last hebt van kwaaltjes, zoals rugpijn of harde buiken. Vraag dus niet te veel van je zelf, maar geniet gewoon van de fijne dagen met je familie. En denk ook aan het mooie vooruitzicht: volgend jaar zit je met je kleintje aan tafel.

Bron: www.zwanger.co

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg