Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Zwanger worden: Foliumzuur slikken

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur, ook wel vitamine B11, is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Daarnaast is foliumzuur ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn wordt aangeraden dagelijks 400 tot 500 microgram foliumzuur te slikken. Zij kunnen daarmee het risico op het neurale-buisdefect (NBD) of open ruggetje, een hazenlip en open gehemelte verkleinen.

Wanneer?

Het beste is om te starten met het slikken van Foliumzuur minimaal vier weken voorafgaand aan de bevruchting. Na de tiende week van de zwangerschap is extra foliumzuur niet meer nodig. Het is geen probleem om foliumzuur langer dan de 4 weken voor de bevruchting of 10 weken na de bevruchting te slikken. Er is geen risico op een overdosis foliumzuur.

Onverwacht zwanger?

Ben je al wel zwanger maar nog niet gestart met het slikken van foliumzuur? Begin dan zo snel mogelijk en ga in ieder geval door tot en met de tiende week van de zwangerschap.

Foliumzuur: waarom een pil?

Foliumzuur komt van nature voor in groenten, vooral de groene soorten, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Door gevarieerd te eten kan iedereen voldoende foliumzuur binnenkrijgen, behalve zwangere vrouwen. Het is voor hen niet mogelijk de gewenste hoeveelheid erbij te eten. Het zou dan bijvoorbeeld gaan om dagelijks minstens 50 bruine bonen of ongeveer een halve kilo spruitjes. Daarom wordt hen aangeraden om foliumzuurtabletten, of multivitamines met extra foliumzuur (apart voor zwangeren) te slikken.

Wanneer overleg met de dokter?

Als je eerder een kind hebt gekregen met een open ruggetje of vergelijkbare aangeboren afwijking (neurale-buisdefect), overleg dan vóórdat je zwanger wordt met je verloskundige, huisarts of specialist. Je hebt dan namelijk een hogere dosis foliumzuur nodig, die alleen op recept verkrijgbaar is.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg