Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Zwangerschapskwaaltjes: De benen hebben het zwaar

Tijdens de zwangerschap hebben de benen het zwaar te verduren; spataderen, kramp, stijfheid en vocht vasthouden in de voeten lijken er allemaal bij te horen.

Spataderen

Spataderen zijn ontsierende en soms ook pijnlijke verwijdingen van de bloedader(s). Onder invloed van hormonen en de druk van de groeiende baarmoeder op de aderen, kunnen tijdens de zwangerschap gemakkelijk spataderen ontstaan.
Zorg ervoor dat je regelmatig beweegt en vermijd langdurig staan of zitten. Ga liever niet met je benen over elkaar zitten, maar leg ze omhoog op een krukje of stoel. Wanneer spataders erg pijnlijk zijn, kunnen speciale steunkousen verlichting geven.

Opgezette voeten

Tijdens de zwangerschap kan je lichaam meer vocht vasthouden. Dit merk je bijvoorbeeld aan opgezette voeten, enkels en/of handen. Met name bij warm weer en wanneer je weinig beweegt kan dit verergeren.
De oorzaak is ook nu terug te vinden in bij de zwangerschapshormonen die zout kunnen vasthouden in de nieren, waardoor het lichaam als reactie vocht gaat vasthouden.
Om het vasthouden van vocht zo veel mogelijk te voorkomen kun je het beste lang staan vermijden, evenals voedsel dat veel zout bevat. Door met je benen omhoog te zitten (leg ze bijvoorbeeld op een krukje of stoel) kan het vocht weer uit je voeten/ enkels wegtrekken. Houd je extreem veel vocht vast en plas je bijna niet, neem dan contact op met je verloskundige.

Kramp

Kramp is een zeer pijnlijke en sterke samentrekking van een spier. Vaak is er een vervorming zichtbaar of voelbaar daar waar de kramp zich bevindt. Oorzaak is te vinden in te lang staan, zitten of liggen al dan niet in een ongewone of ongemakkelijke houding. Ook stress tijdens de zwangerschap kan krampen veroorzaken.
Om kramp tegen te gaan is het belangrijk om veel in beweging te blijven om de bloedsomloop te stimuleren. Heb je vooral ’s nachts last van krampen, probeer dan je benen wat hoger te leggen bijvoorbeeld door een kussentje aan het voeteneind van het bed te plaatsen. Een natuurlijk middeltje tegen kramp is het eten van bananen! Heb je last van krampen, neem het dan altijd mee in je gesprek met de verloskundige.

Stijfheid

Voel jij je niet zo soepel? Waarschijnlijk beweeg je met je buik (met name in de laatste fase van je zwangerschap) een stuk minder waardoor je stram wordt. Probeer toch zo veel mogelijk en zo lang mogelijk te bewegen. Ga bijvoorbeeld ook eens zwemmen, je zult zien dat je groeiende buik minder in de weg zit en met een beetje geluk is er ook een warm bubbelbad aanwezig waarin je heerlijk kan ontspannen.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg