Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Zwangerschapskwaaltjes: Maagzuur

Een branderig gevoel ter hoogte van je borstkas en oprispend maagzuur in de mond wanneer je hoest, perst of iets zwaars optilt. Ook brandend maagzuur komt vaak voor tijdens de zwangerschap.

Oorzaak

De oorzaak van brandend maagzuur is niet erg verrassend. Wederom komt het door het hormoon progesteron die niet alleen de spieren van je darmen verslapt (gevolg obstipatie), maar ook een verslappende werking heeft op de spier tussen de slokdarm en de maag. Hierdoor kan maagzuur gemakkelijk in de slokdarm terecht komen. Later in de zwangerschap worden zuurbranden met name veroorzaakt doordat de groter wordende baby tegen de maag aan ligt en de inhoud van de maag richting de slokdarm geperst kan worden.

Hoe te voorkomen?

Om brandend maagzuur zo veel mogelijk tegen te gaan, moet je er voor zorgen dat er niet te veel maagzuur tegelijkertijd wordt aangemaakt. Eet daarom kleinere porties en vermijd dranken zoals koffie of vruchtensappen en eet geen vette hap. Mocht je er toch last van hebben dan kan het drinken van een glas melk het maagzuur neutraliseren. Ook maagzuurremmers zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg