Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Kans op overgewicht al bepaald in de baarmoeder

De kans van een volwassene op obesitas en heel wat andere gezondheidsproblemen kan al bepaald worden in de baarmoeder, zo blijkt uit een Brits rapport. Dat komt omdat het gewicht en de gezondheid van een vrouw voor en tijdens de zwangerschap een grote invloed heeft op de gezondheid van haar kind op lange termijn.

De British Nutrition Foundation (BNF) kwam tot die conclusie na een onderzoek naar de effecten van voeding op de vroege ontwikkeling, inclusief de impact van de gezondheid en de eetgewoonten van de moeder voor haar zwangerschap.

Obesitas

In de studie werd op de eerste plaats gekeken naar de oorzaken van obesitas. Het werd duidelijk dat het hogere hongergevoel dat sommige mensen hebben als volwassene voorgeprogrammeerd wordt in de baarmoeder, als resultaat van het gewicht en de voedingsgewoonten van de moeder. De obesitasepidemie waar we mee te maken krijgen, kan dus het gevolg zijn van een vicieuze biologische cirkel van moeders met overgewicht.

“Er is nu ondubbelzinnig bewijs dat er een biologische link is tussen obesitas en andere gewichtsgerelateerde problemen bij een moeder een haar kinderen”, klinkt het bij Sara Stanner van BNF. “Dit is een zeer belangrijke boodschap in de strijd tegen obesitas. Vrouwen moeten beseffen dat hun gewicht en gezondheid, gedurende en zelfs voor hun zwangerschap, een centrale rol speelt bij de gezondheid van hun kinderen op lange termijn.”

“Als een vrouw zwanger wordt, krijgt het biologische geraamte van de toekomstige gezondheid van de baby al vorm. Vrouwen moeten dus, indien mogelijk, zo gezond mogelijk zijn vooraleer ze zwanger worden”, klinkt het.

Hartziekten

Want ook heel wat andere ziektes, zoals astma, allergieën, cardiovasculaire aandoeningen en andere kunnen doorgegeven worden door de moeder. “De resultaten suggereren dat een slechte groei van de foetus, gevolgd door een versnelde groei in de kindertijd, geassocieerd kunnen worden met gevolgen voor de gezondheid op lange termijn”, zegt professor Tom Sanders.

“Zo kan een slechte foetale groei ook de ontwikkeling van de nieren aantasten, waardoor de kinderen gevoeliger worden voor de bloeddrukverhogende effecten van zout en zo hun risico op hart- en vaatziekten verhogen”, besluit hij.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg