Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Kraamverzorgenden in het ziekenhuis: meer aandacht voor de patiënt

Een aantal kraamverzorgenden uit de eerste lijn is sinds enige tijd niet alleen werkzaam bij mensen thuis, maar ook op de afdeling Verloskunde van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De voor de regio unieke samenwerking in de vorm van een pilot tussen het JBZ en twee kraamzorgorganisaties is een eerste stap richting de ‘kraamverzorgende van de toekomst’, die op termijn zowel binnen als buiten de ziekenhuismuren zorgt voor moeder en kind. “De schotten tussen de eerste en tweede lijn verdwijnen.”

Op dit moment werken het JBZ en de kraamzorgorganisaties IVT en Welkom toe naar een structurele samenwerking. Het doel is een ‘pool’ van zo’n twintig kraamverzorgenden, die straks bij mensen thuis én op de afdeling verloskunde van het ziekenhuis aan de slag gaan. Daarmee wordt ingespeeld op het teruglopende aantal thuisbevallingen én op de moeilijkheden die ziekenhuizen ondervinden bij de zoektocht naar gespecialiseerde verpleegkundigen. “Voor patiënten is het grote voordeel dat de overdracht tussen de eerste en tweede lijn veel soepeler verloopt. De schotten verdwijnen,” zegt Paul van Hal, unithoofd in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. “Dit past helemaal binnen de uitgezette lijn van de integrale geboortezorg. Het is echt een win-win voor alle partijen.”

Alle kraamverzorgenden die intramuraal gaan werken, krijgen scholing om in het ziekenhuis meer en meer handelingen te kunnen en mogen verrichten. “De kraamhulp thuis is niet hetzelfde als een klinisch verpleegkundige Verloskunde,” legt Van Hal uit. “Kraamverzorgenden zijn experts op het gebied van zorg en welzijn en zijn gewend heel solistisch te werken. Die flexibiliteit komt goed van pas binnen de integrale geboortezorg. Daarnaast zijn kraamverzorgenden enorm patiëntgericht, bijvoorbeeld op het gebied van voorlichting. Daar kunnen we hier echt van leren.”

De eerste ervaring met de samenwerking is dan ook positief. Zijn moeder en kind na geboorte gezond, dan is de kraamverzorgende dé aangewezen hulpverlener om hen te verzorgen. Heeft de moeder behoefte aan laagcomplexe zorg en is de baby gezond? Dan richt de kraamzorg zich op het kind, terwijl de verpleegkundige de moeder onder haar hoede neemt. Is de situatie precies andersom, dan kan de kraamverzorgende zich op de moeder focussen terwijl de verpleegkundige al haar aandacht op de baby richt.

“Op deze manier krijgt de patiënt ‘het beste van twee werelden’,” stelt Marjon Plasman van IVT kraamzorg. Volgens haar zijn de deelnemende kraamverzorgenden erg enthousiast. “Wij denken dat door de inzet van kraamverzorgenden de verpleegkundigen zich meer kunnen richten op hun eigen specialisatie. De patiënt krijgt daardoor meer persoonlijke aandacht en kan eerder naar huis met zorg op maat.”

In het JBZ vinden jaarlijks drieduizend bevallingen plaats. Daarnaast zijn er in de regio elk jaar zo’n duizend thuisbevallingen waarbij de kraamzorg ondersteunt en begeleidt.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg