Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Kraamzorg blog: Kraamweek met geweldige kleine, grote kraamhulp

Het is woensdagochtend 7.10 uur. Mijn telefoon gaat en ik word opgeroepen om naar een bevalling in het ziekenhuis te gaan. Ik trek mijn werkkleding aan en met een boterham in mijn hand stap ik in de auto. Rond 7.45 uur kom ik aan in het ziekenhuis en de aanstaande mama is hard aan het werk. Ik leg de spullen klaar die nodig zijn, overleg met de verloskundige en dan is het afwachten…..

Trotse ouders én zus

Om 8.07 is het dan zover een gezonde jongen wordt geboren! Wow, gefeliciteerd mama en papa! Alles gaat goed met de kleine man en nadat mama is nagekeken door de verloskundige wordt de familie gebeld, maar natuurlijk als allereerste de grote zus. Die was gedurende de bevalling bij Opa, maar na het telefoontje kon ze niet wachten haar broertje te zien.

Om 9.00 uur was ze daar, de grote zus. Vol trots komt ze samen met Opa de kamer binnen gelopen om haar broertje te bekijken. Papa en mama hadden beloofd dat ze het eerste flesje mocht geven en dat was ze zeker niet vergeten. Op schoot van een trotse papa, wordt door de grote zus het eerste flesje aan haar broertje gegeven. Wat is het toch mooi om een trotse papa, mama en grote zus van een afstandje mee te maken.

Naar huis

Nadat ook papa en mama wat gegeten hadden en mama was gedoucht kon het gezin in goede gezondheid het ziekenhuis verlaten, grote zus wilde niet met Opa mee maar met papa en mama, want haar broertje zou naast haar zitten in de auto. Zo gezegd zo gedaan, daar ging het gezin, onderweg naar huis.

Ik blijf nog even in het ziekenhuis om de kamer op te ruimen en vertrek niet veel later ook naar het gezin. Als ik aanbel en binnen stap hoor ik van bovenaan de trap mijn naam al; “Mama, Kim is er”, gevolgd door, ” Mama en mijn broertje zijn boven!” Ik wist dus gelijk waar ik moest zijn en ben naar boven gegaan om een trotse grote zus en stralende moeder in bed te zien liggen. De kleine man lag lekker bij mama op de borst te slapen.

Gedurende de dag en ook de rest van de week kwam er regelmatig wat visite over de vloer en ook zij werden vol enthousiasme onthaald door de grote zus, “Kom maar kijken naar mijn broertje!” Ook met het verschonen en het maken van het flesje had ik een goede hulp naast me, want daar ben je tenslotte grote zus voor.

Kleine kraamhulp in de dop

Het leuke van een grote zus hebben, als je het mij vraagt, is dat het je als broertje zijnde aan niets ontbreekt. Voor de verschoning wordt alles door je grote zus klaargelegd, zodat je niet lang in je blote bips hoeft te liggen. Tijdens zo’n verschoningsmoment, legde we samen alles klaar; een schone luier, doekjes. En toen voordat ik er erg in had, kwam er uit de mond van de 2,5 jaar oude zus “We moeten de baby ook nog temperaturen”… Ik stond perplex, maar ze had wel gelijk, de baby moest nog getemperatuurd worden. En dus werd er door de grote zus de thermometer, alcohol en een watje klaar gelegd. Wat geweldig om te zien dat er kinderen zijn die zo betrokken zijn bij de verzorging van het broertje of zusje.

Ook tijdens de rest van de week werd er tijdens de verschonings- en voedingsmomenten door papa, mama of mij goed geholpen door de grote zus; “Mama, je moet niet vergeten om zo te doen (een druppel melk op de binnenkant van je pols druppelen om de temperatuur van de voeding te checken), want dat doet de Mevrouw ook altijd.” Het is maar dat je het weet. Heerlijk goudeerlijke kinderen!

Fijn om kraamverzorgende te zijn

En als je dan op een morgen in het gezin arriveert en je krijgt van papa en mama te horen dat grote zus een paar uurtjes mee mocht naar de Efteling met haar nichtje en neefje en ze bij terugkomst verteld dat ze haar broertje toch wel heel erg gemist had, dan smelt je! Wat is het toch geweldig en heerlijk om in zo’n gezin een hele week te mogen werken. Een prachtige herinnering en wederom een prachtig voorbeeld hoe leuk het is om in de kraamzorg te werken!

Kim, kraamverzorgende IVT

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg