Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Kraamzorg blog: ‘Het Coronavirus overvalt je echt’

“Toen in februari van dit jaar de eerste berichten uit Wuhan over het Coronavirus in Nederland op het nieuws verschenen, was ik als kraamverzorgende aan het werk met een leerling. Zij zei dat ze het maar niks vond en zelfs bang was om het virus te krijgen. Ik probeerde haar gerust te stellen door te zeggen dat het virus nog niet in Nederland was geconstateerd en wanneer ze hier niet mee in aanraking kwam, de kans klein was dat ze het virus ook zou krijgen.

Nadat de eerste patiënt in Brabant positief getest was, merkte je al gauw dat er onrust ontstond. Maar zolang je het niet opzocht, was er nog geen reden om je druk te maken. Vanuit de media en IVT kregen we richtlijnen hoe we in de kraamzorg en in onze werkzaamheden mee om moesten gaan. Zo ook het weekend van 14 maart. Ik was wederom aan het werk met een leerling in een kraamgezin. Hoewel wij onderling niet op afstand bleven, hielden we wel rekening met het kraamgezin en werkten we zoveel mogelijk ‘hands off’, met handschoenen aan, goed handen wassen en gepaste afstand. Deze zondagmiddag kwam ik thuis en bleek mijn man zomaar ineens grieperig te zijn. Hij had het koud en spierpijn. Eerder in de week voelde hij zich ook al een paar dagen niet goed, maar hij dacht dat het zo over was. Die nacht is hij begonnen met hoesten.

Op maandag 16 maart had ik een lange dag gewerkt en zelf nog geen klachten. In de avond begon ik ook griepverschijnselen te krijgen en ik besloot om mijn temperatuur op te nemen: 38.2 graden! Omdat één van de richtlijnen was om niet te werken met een temperatuur van 38 graden of hoger, heb ik me ziekgemeld bij de bereikbare dienst. Na een paar dagen merkte ik dat ik ook meer ging hoesten. Zelfs zo erg dat mijn buurvrouw mij appte om te vragen of ze iets voor ons kon doen, omdat ze door had dat wij zo ziek waren. Onze dochter bracht soep aan de voordeur en deed de aanvullende boodschappen voor ons. De grote boodschappen werden bezorgd door de Jumbo. Vrienden brachten soep en zelfs ons favoriete restaurant bood ons aan om eten bij de voordeur te zetten.

Op donderdag besloot ik om de huisarts te bellen met de vraag of ik niet getest kon worden. De klachten voelden niet meer als een gewone griep. Ook de geur en smaak was weg en ik werd steeds meer moe. Daarbij wilde ik zeker weten dat ik niet het Coronavirus had. Ik ging me zorgen maken of ik iemand besmet had en informeerde de personen met wie ik de afgelopen week in contact was geweest. Mijn gezin met wie ik mijn verjaardag vierde, vrienden met wie we uit eten waren. Ik was ook in de week ervoor 2 dagen op cursus geweest. Mijn zusje met wie ik een kastje in elkaar zette. De leerling met wie ik in het gezin aan het werk was. Gelukkig had niemand klachten.

De huisarts vond het wel verstandig dat ik getest zou worden en heeft hiervoor contact opgenomen met de GGD. De GGD vond het niet nodig omdat ik nog te jong was. Zij adviseerde mij om 24 uur geheel klachtenvrij te zijn voordat ik weer aan het werk mocht.

In het weekend werd ik nog zieker en meer benauwd. Ik hoestte mijn longen uit het lijf en had nog steeds koorts. Eetlust was ook weg. Niks smaakte meer. Maandag maar weer de huisarts bellen! Ik had moeite met praten omdat ik steeds moest hoesten. Toen ik op maandagochtend de assistente van de huisarts belde, vroeg zij mij of ik tussen 14 en 15 uur terug wilde bellen, zodat zij met de huisarts kon overleggen. Wat vond ik het fijn toen de huisarts mij zelf al terugbelde met het verzoek naar de praktijk te komen. Dit kon pas de volgende dag. Dan zou de huisarts een ‘hoestspreekuur’ houden in een bijgebouw tegenover de praktijk. Ik moest haar beloven dat ik haar niet uit zou lachen omdat ze helemaal ingepakt zou zijn om zelf niet besmet te raken.

Zo ging ik op dinsdag naar dat speciale spreekuur en werd ik helemaal onderzocht door de huisarts. Ze gingen ook bloedprikken om de ontstekingswaarden (CRP) te meten. Deze is normaal 5 mg. Bij mij was deze 135 mg, erg hoog dus! Ik kreeg een antibiotica kuur en dan zou het wel beter moeten gaan. Ik werd verder niet getest, maar mijn verschijnselen waren corona gerelateerd. Die middag ben ik naar bed gegaan en heb alleen maar geslapen en amper iets gegeten of gedronken. Het enigste wat smaakte was een glas cola en een bekertje appelmoes, iets wat ik nooit drink of eet.

Op vrijdagmiddag ben ik opgestaan en dacht me iets beter te voelen. Dit viel erg tegen omdat mijn conditie zo onder peil was. Bij de minste inspanning moest ik alweer gaan liggen. Ook had ik nog steeds koorts. Ik had nog voor een paar dagen antibiotica, daarbij werkt de kuur altijd nog een paar dagen door in het lichaam. Dus ik moest geduld hebben.

Vanaf zondag is mijn temperatuur niet meer hoger geweest dan 37.8 graden. Ik ben 5 kilo afgevallen en mijn krullen waren helemaal uit mijn haar. Ik merk dat ik laaiend wordt op mensen die ondanks de waarschuwingen er toch massaal op uit trekken om zelf te zien of het echt zo stil is op straat. Of dat ze in rijen voor de winkels staan om binnen te mogen.

Ik dacht echt dat ik vanaf nu wel snel op zou knappen. Helaas bleef ik hoesten en nog steeds snel moe. Een week later heb ik weer de huisarts gebeld. Zij zei dat dit lang zou duren, omdat ik ook een longontsteking erbij had gehad. Als het vrijdag niet over zou zijn moest ik maar weer bellen. Zo gezegd, zo gedaan. Op 10 april werd ik wéér in het bijgebouw verwacht. Wéér werd ik helemaal onderzocht. Gelukkig waren mijn ontstekingswaarden nu gewoon 5 mg. De huisarts vertelde mij dat als er iemand was die immuniteit door het coronavirus had opgebouwd, dat ik dat wel was geweest. Ook al was ik niet getest, … het was zeker dat ik het virus had gehad. Ik kreeg medicatie voor en tegen het hoesten en moest de tijd nemen om helemaal te herstellen. Hoelang dit ook duurde.
Intussen ben ik – om mijn conditie op te bouwen – veel gaan wandelen en fietsen. Mijn hoest bleef aanhouden. Ik merkte wel, zodra ik de ene dag te veel gedaan heb dat ik de volgende dag meer hoestte. Dus ik had goede, maar ook slechte dagen.

Op 21 april nam ik contact op met mijn leidinggevende en vroeg haar of het hoesten helemaal over moest zijn. Ik kon tenslotte ook mijn conditie opbouwen terwijl ik aan het werk was. Ze ging dit met de verzuimcoach overleggen. Helaas was de uitslag dat ik niet mocht werken zolang ik hoestte. Daarbij belde in de middag de bedrijfsarts mij. Ook zij vond het niet verstandig om al aan het werk te gaan zolang ik hoestte. Dit kon nog wel weken duren en ik moest gewoon geduld hebben! Hier baalde ik van.
Via de media was ik op de hoogte van de werkzaamheden van een Mobiel laboratorium. Zij hebben een test ontwikkeld om na te gaan of je antistoffen tegen corona in je bloed hebt. Omdat ik verder niet getest ben op corona, heb ik mij aangemeld op hun website.

Die donderdagmiddag (30 april) kreeg ik een mailtje dat ze de volgende dag in Vught zouden staan om bloed af te nemen. Ik had hier zelf de kosten wel voor over en dus ben ik gegaan. Nadat ik vrijdagmorgen bloed af had laten nemen heb ik bij thuiskomst weer contact gezocht met mijn leidinggevende. Ik hoest nog steeds en na contact met de verzuimcoach leek het ook verstandig om toch ook nog getest te worden op corona in de teststraat van de GGD in Rosmalen. Hier kon ik op zaterdagochtend terecht. De uitslag van de corona test kreeg ik op zondagochtend telefonisch medegedeeld door de medewerkster van de GGD. De uitslag is positief! Hierna kreeg ik de mailtjes met de uitslag en informatie voor mijzelf, voor mijn man en de overige mensen met wie ik in contact ben geweest.

Later in de middag belde de bedrijfsarts mij om te vragen of ik de uitslag ook had gekregen. Volgens hem duurde het nog weken voordat ik helemaal genezen was. Het was dus de richtlijnen opvolgen van de GGD en RIVM door 2 weken in quarantaine te gaan.

Ik ben pas 7 weken thuis! Ik had zelf gehoopt dat de bloedtest positief zou zijn en de coronatest negatief. Maandagavond rond 22.30 uur kreeg ik een mail met hierin de uitslag van de bloedtest. Deze is ook positief! Er zijn antistoffen gevonden tegen SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt én mijn afweersysteem lijkt goed gereageerd te hebben op de infectie. Toch nog iets in mijn lichaam wat wel goed werkt. Over een tijdje krijg ik nog een tweede test, de eerste test is een ‘sneltest’ en de tweede test is gebaseerd op een iets andere principe.

Buitenom het feit dat het fysiek een aanslag op je lichaam is geweest, heb je het mentaal ook te verduren. Ik ben bang, onverschillig, bezorgd en onzeker geweest. Ergens ben ik dat nog. Omdat er over het coronavirus zo weinig bekend is, blijf je voorzichtig. Het is onzeker of ik het terug krijg. Ben ik wel immuun? Nemen de antistoffen niet af? Ik weet niet hoe we besmet zijn en hopen nog steeds dat wij verder niemand besmet hebben. Dit virus is zo geniepig dat het overal op de loer ligt. Een vijand die je niet ziet en je helemaal sloopt als je pech hebt met alle gevolgen van dien. Hier ben ik het levende bewijs van! Mensen, blijf voorzichtig en op afstand!”

Kraamverzorgende (anoniem)

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg