Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Kraamzorg blog: Iedereen is wel een beetje ijdel toch?

Het is woensdagavond 18.00u, mijn wachtdienst is ingegaan. Tot vanavond 00.00u sta ik paraat voor een opstart of voor een bevalling. De avond verloopt rustig, de uren strijken voorbij. Om 21.30u kan ik zelfs mijn favoriete tv-programma kijken, maar dan gaat toch om 22.20u de telefoon. De avonddienst belt dat ik nodig ben voor een bevalling, in het ziekenhuis in Bernhoven. ‘’Oef’’ denk ik, ‘’daar heb ik nog niet echt veel bevallingen gedaan (bijna altijd in het JBZ) en het is ook nog eens een eindje rijden’’. Even schakelen, adres opzoeken, omkleden en weg ben ik… op naar Uden. Het kan wel eens een latertje worden.

Omdat het avond is heb ik mijn contactlenzen niet in maar mijn bril op. Ik heb ’s avonds namelijk altijd last van droge ogen, dus dan doe ik mijn lenzen uit. Als ik dan toevallig even kort weg moet, bijvoorbeeld om de hond uit te laten, zet ik mijn bril het liefst af. Ik voel me er toch niet helemaal happy bij. Maar goed, het is avond, er is niemand op de weg en ik zal de borden en de navigatie toch moeten lezen.

Het betreft een eerste kindje. Ze zijn op kamer 6 samen met de verloskundige van Verloskundige praktijk NOVA. Het is een poliklinische bevalling. De papa heet Kevin en de mama heet Janine. Ik rijd om iets voor elven het parkeerterrein van het ziekenhuis op. De weegschaal pak ik snel uit de auto en ik haast me naar binnen. Ondertussen zet ik mijn bril af, toch die ijdelheid weer… Ik ben veilig aangekomen en als ik iets moet lezen zet ik mijn leesbril wel even op. Ik volg route 400 en pak de lift naar de 4e verdieping. Het is extreem rustig overal. Met grote letters staat vermeld waar de verloskamers zijn. Even goed op de deuren kijken, ‘’ja kamer 6’’, en ik ga naar binnen.

Ik zet mijn weegschaal aan de kant, doe mijn jas uit en was mijn handen. De kraamvrouw ligt op haar zij en wordt ondersteund door haar man. Op de stoel ernaast zit een andere iets oudere vrouw. Ik twijfel of dit een verloskundige van NOVA is of een familielid. Ik heb namelijk niet zo heel vaak met NOVA te maken, dus ik ken ze niet allemaal. Ik stel me netjes voor maar versta de vrouw niet echt goed. De vrouw vraagt me nog iets over de telefoon die er hangt maar ik zeg dat ik dat niet weet en ze dat aan het personeel van het ziekenhuis moet vragen….ze kijkt me heel raar aan, sorry ik weet het echt niet!

Ik draai me om naar de kraamvrouw, ze heeft het zwaar. Ze ligt aan de monitor, ‘’vreemd’’ denk ik, dat is namelijk nooit bij een poliklinische bevalling. Ook zie ik een jodiumplek op haar rug. Zou het ondertussen dan overgenomen zijn door het ziekenhuis en ben ik nog niet op de hoogte gebracht? Zou kunnen natuurlijk. Zachtjes puf ik mee met de kraamvrouw. Ik zeg haar dat ze het goed doet en wrijf haar bemoedigend over haar arm. Aan haar man vraag ik na de wee hoeveel cm ontsluiting ze inmiddels heeft. Hij kijkt me aan alsof hij me niet gehoord heeft en ik herhaal mijn vraag. Met een vragende blik zoekt ie hulp bij de oudere vrouw. Snapt hij mijn vraag niet? Dan ineens gaan de aanstaande vader en oudere vrouw in een voor mij onbekende taal praten. ‘’Wacht even’’ denk ik, ‘’hier klopt iets niet’’. Een Kevin die geen Nederlands praat, dat kan toch haast niet?! ‘’Jij bent toch Kevin, of niet?’’ ‘’Nee’’ zegt de oudere vrouw, ‘’dit is….’’. Ik versta ze weer niet goed. ‘’Ik denk dat er iets niet helemaal klopt’’, zeg ik tegen de vrouw, ‘’dit is toch kamer 6?’’. ‘’Nee’’ zegt ze, ‘’dit is kamer 309 of zoiets’’. ‘’Nee dat kan niet’’ zeg ik, ‘’want bij de kamers hiervoor stond toch echt op de deuren 1,2,3 enz.’’. Samen lopen we naar de deur, ja 6, zie je wel, of niet, of wacht even… ik pak mijn bril en het deurplaatje wordt ineens een stuk duidelijker leesbaar. Met behoorlijk grote letters staat er “kamer 5”. Een paar meter verder weer een deur met daarop “kamer 6”

OMG, verkeerde kamer! Al mee gepuft en al, en dat allemaal bij de verkeerde kraamvrouw! Ik verontschuldig me, pak mijn spullen en snel naar de kamer ernaast. Dezelfde situatie, andere mensen… de juiste mensen. Een paar uur later wordt er een gezonde baby geboren, het is een heel mooi meisje, genaamd Vera. Ik heb mijn bril die nacht niet meer afgedaan, en tijdens mijn werk zal mijn ijdelheid voortaan een pas op de plaats moeten maken. Dit zal me niet nog eens gebeuren!

Anne-Marie

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg