Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Kraamzorg blog: Kraamzorg in coronatijd

“In eerste instantie lijkt covid19 alias corona een virus dat ver weg speelt in China. Langzaam ontwikkelt zich een bewustwording in Nederland dat het zich ook buiten China verspreidt. Van de eerste besmetting in ‘ons’ Brabant en geen handen schudden, naar een scenario waarin niets meer lijkt als een paar weken geleden…

Waar ik in het begin nog aan het dubbelen was met enige ‘extra’ maatregel het nog vaker handen wassen, naar het werken in gezinnen waarbij je zoveel mogelijk afstand – 1.5 meter – probeert te houden. Waar je eerst met liefde de snotneus van een ouder kind afveegt, waar je eerst naast de ouders staat om te assisteren met voeding, het badje en andere zaken met betrekking tot de verzorging, naar nu een onpersoonlijk voelende afstand. Waar je als een soort van slechte balletuitvoering om elkaar heen danst. Emoties die gaan van (aanvankelijk) ‘het zal toch niet zo’n vaart lopen’ naar persoonlijke angst en onzekerheid over je eigen gezondheid en risico’s, de impact van je werk op mogelijk de gezondheid en veiligheid van je eigen familie. Het beperken van je sociale cirkel om zo veilig mogelijk te kunnen blijven werken.

Het voelt als een onzichtbare vijand. Je weet het niet. Je weet niet of je het zelf hebt gehad toen je een paar dagen ‘niet fit’ was. Je weet niet als je een gezin binnenstapt of het daar ‘veilig’ is. Dat voelt onprettig. Tegelijkertijd probeer ik de horrorverhalen om te buigen naar de perceptie van het gezin. Wat een toeleven naar een prachtig moment in je leven behoort te zijn, is het nu omgeven door angst, onzekerheid. De intelligente lockdown maakt ook dat mensen zonder werk en inkomsten komen te zitten. Geen visite als wij er zijn. In combinatie met de op hol slaande hormoonhuishouding genoeg om een flinke bak met tranen te vullen, lijkt me.

Ik bedank de klant dat ze mij binnenlaten in hun huis in deze onzekere tijd. Ik probeer duidelijk te maken hoe de nieuwe werkwijze in de praktijk werkt. Zoveel mogelijk afstand en als ik binnen de 1.5 meter kom dan zet ik een eenvoudig masker op en werk ik met handschoenen. Uit respect naar elkaar. Goed luisteren naar de emoties die er zijn in het gezin. Proberen aan te voelen waar de zorgvraag ligt. Tandje bijzetten door iets extra’s te doen, bijvoorbeeld mini-fotoshoot van de baby na het badje, avondeten voorbereiden, enz.

Ik merk dat ik, eenmaal aan het werk in de gezinnen, HET even vergeet. Maar wat mis ik de vanzelfsprekendheid van het even knuffelen met dat kleine hummeltje … het vrij kunnen bewegen in huis … ik probeer de positieve kant te belichten van geen visite (rustig opstarten als gezin) en zoek naar leuke alternatieven. Beeldbellen met opa’s en oma’s en proosten met beschuit met muisjes. Visite in de tuin ontvangen op gepaste afstand. Gelukkig schijnt de zon volop. Ik ben blij dat ik nog steeds kan werken, ik doe het met liefde en nu in deze tijd met nog meer compassie. De voelsprieten staan nu nog meer uit om dingen te signaleren want we zijn nu echt letterlijk de ogen en oren van de verloskundigen. Zo blij als ze dan toch even langskomen om het tongriempje te klieven (wat ook echt nodig was) of even bloeddruk te meten. Het gemis van de normale menselijke interactie laat je voelen hoe belangrijk dat is. Voor ons als kraamverzorgenden die met liefde de geboorte van een nieuw mensenleven en de geboorte van een gezin begeleiden, maar hoe moeilijk moet het zijn voor de ouders?

We moeten het samen doen. Iedereen ervaart wel een bepaalde mate van angst. Hoe je daarmee omgaat maakt het verschil. Niet alleen voor jezelf maar ook voor je omgeving. Juist in deze moeilijke tijd moeten we elkaar helpen. Doen waar je goed in bent maar ook je onzekerheden kunnen en mogen uiten. Ik ben supertrots op mijn collega’s! Ik ben trots op mijn werk! Ik ben trots om een kleine radar te mogen zijn binnen IVT. Maar ik hoop toch echt met heel mijn hart dat we, zo snel als het verantwoord is, weer normaal kunnen werken … met nog meer liefde.” 

❤️ kraamverzorgende Peet

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg