Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Kraamzorg blog: Prachtige thuisbevalling

Op 22 augustus 2018 om 00:00 uur begon mijn wachtdienst. Zoals normaal slaap ik dan licht omdat je niet weet wat er die nacht komen gaat. ”Zou er een bevalling komen? Of zou ik naar een opstart gaan?” zijn enkele gedachtes die ik dan heb. Ik probeer toch maar wat te slapen, en op het moment dat ik de slaap te pakken heb gekregen gaat de telefoon om 02:15 uur.

”Hoi Amy, met de Erasmusbrug. Ik heb een thuisbevalling voor je”. ”Super leuk!”’, reageer ik, en met m’n slaaphoofd noteer ik de gegevens. Ook ik moet even wakker worden. Ik spring uit bed, trek m’n werkkleding aan, poets m’n tanden en kam m’n haar. Snel drink ik de smoothie die ik in de avond speciaal heb klaargemaakt voor m’n nachtdienst op, en rijd naar het gezin dat samen met de verloskundige op mij wacht.

Ik pak m’n tas en weegschaal uit de auto. Wanneer ik aanbel om 03:00 uur, doet de verloskundige de deur open. Ik hoor dat alles nog rustig is en de verloskundige praat mij bij over hoe het ervoor staat; 5 cm ontsluiting en 37 weken en 3 dagen zwanger.  De verloskundige vertelt mij dat de kruikjes en alle andere dingen die nodig zijn al klaarliggen. Wel kan ik even voor haar de baarkruk uit de auto pakken, en dus geeft ze me haar sleutels. Eenmaal boven stel ik mij voor aan de partner en wacht ik totdat ik me kan voorstellen aan de kraamvrouw, omdat ze net in een wee zit. Als de wee weg is stel ik mij voor, de kraamvrouw glimlacht naar mij en we geven elkaar een hand. De kraamvrouw concentreert zich weer op de volgende wee, de verloskundige puft mee en ik lees ondertussen de zwangerschapskaart door.

Ik stel voor wat koude washandjes klaar te maken en leg deze op haar hoofd. Ze pakt m’n hand en zegt: ”Wat lief, fijn dat je er bent”. Je voelt gelijk aan dat het klikt, dat is zo’n speciaal moment altijd. Ondertussen luistert de verloskundige de cortonen; de baby doet het super, een sterk mannetje, dat blijkt! Papa voelt zich op het moment wat minder goed, we zien het aan hem zijn kleur verdwijnt. Natuurlijk heb ik altijd wat bij voor de aanstaande papa’s; ik geef hem een liga en een flesje cola en laat hem even naast de kraamvrouw zitten. Dit zijn spannende momenten voor de vaders. Na 20 minuutjes gaat het weer wat beter.

05:15 uur: de kraamvrouw heeft volledige ontsluiting en mag gaan persen. De weeën werden op dat moment even wat minder krachtig, daarna werden ze wel weer wat krachtiger. De kraamvrouw leek alleen niet in haar nopjes op bed. ”Toch maar even de baarkruk proberen?” stelt de verloskundige voor. Eenmaal in deze positie zie je dat deze houding veel fijner is voor de kraamvrouw en dit haar een beter gevoel geeft. ”Super! Ga zo door!” moedigen wij haar, samen met haar partner, aan.

We zien het hoofdje al! De verloskundige kijkt mee, ik houd de tijd bij en maak ondertussen foto’s van het moment. Heel veel handen zijn er nodig, dat zie je wel. En daar is hij dan; een prachtige mooi jongetje! Ik zeg ondertussen de tijd hardop en noteer 06:16 uur. En hup, meteen heerlijk warme doeken pakken, muts opzetten en zorgen dat de kleine man lekker warm bij mama huid op huid kan liggen.

Dan het moment dat papa, mama en de kleine heerlijk op bed liggen met z’n drieën. Je ziet ze genieten van geluk. Dat is zo’n mooi moment. En dat ik dat als kraamverzorgster mag meemaken als de rest van de straat ligt te slapen, daar ben ik zo trots op!

Hoe de kleine man, met 10 teentjes en 10 vingertjes en zijn mooie heldere blauwe ogen, deze wereld inkijkt; dat is het mooiste wat er is. Nu 8 dagen heerlijk zorgen voor dit gezin en deze mooie bevalling en week koesteren, dat is wat ik doe!

Kraamverzorgende Amy

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg