Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Kraamzorg blog: Werken in het ziekenhuis

Werken in het ziekenhuis … voor de meeste van ons komt het zo af en toe eens voor dat we dan alleen ingezet worden bij een poliklinische partus assistentie. Na de bevalling gaan we met het gezin mee naar huis en dat was dan onze ‘dienst in het ziekenhuis.

Maar vanaf augustus 2016 veranderde dit. IVT kraamzorg en Welkom Kraamzorg is in samenwerking het Jeroen Bosch Ziekenhuis een pilot gestart waarbij wij met drie kraamverzorgsters op afdeling A5 Noord zijn begonnen. Die afdeling staat ook wel bekend als de verloskamers. Na een inwerkperiode van ongeveer drie weken, waarin wij de afdeling, de collega’s én het computersysteem leerden kennen, werden we ‘los gelaten’. We kregen eigen kamers met gezonde kraamvrouwen en baby’s (denk hierbij bijvoorbeeld aan vrouwen met een sectio) waar wij, onder supervisie van een verpleegkundige, voor mochten zorgen.

Net als bij een ‘thuis’ bevalling zijn er in het ziekenhuis ook verschillende dingen die je doet. Controles uitvoeren bij de moeder, hetzelfde als thuis, maar aangevuld met een saturatie en bloeddruk. Het voeden van de baby is hetzelfde als thuis, maar dan eventueel nog met consult van de kinderarts. Dus voor ons gesneden koek zou je zeggen, maar niets is minder waar. Waar je thuis zorg draagt voor één moeder en (over het algemeen) één baby, kunnen dat in het ziekenhuis zomaar twee of drie moeders zijn met hun baby. Dat betekent méér schakelen tussen de kamers en je tijd zo efficiënt mogelijk indelen zodat je niet in de problemen komt met de voedingen van de baby’s of met andere zaken die gedaan moeten worden.
Daar staat dan weer tegenover dat er op de afdeling niet gepoetst hoeft te worden. Ja, af en toe een kamer leeg maken en een bed afhalen als iemand uit het ziekenhuis wordt ontslagen, maar geen huishoudelijk werk!

Ik moet wel eerlijk bekennen dat, doordat je verschillende kamers hebt om voor te zorgen, je niet altijd de tijd hebt om een praatje te maken met de mensen of om bij de gehele voeding te blijven. Maar we zien wel van dichtbij hoe de zorg in het ziekenhuis er aan toe gaat. Waarom welke beslissingen genomen worden en waarom ze een bepaald beleid volgen. Je leert hier enorm van en ik kan zeggen dat deze ervaring je een nog ‘completere’ kraamverzorgster maakt.

Nu, na een aantal maanden op de afdeling aan het werk te zijn geweest en de zorg in eerste instantie vooral draaide om de gezonde kraamvrouw met baby, hopen we in de komende tijd ook ingewerkt te worden bij een medische partus. Daar komen andere dingen bij kijken dan bij de poliklinische of thuis partus die wij als eerstelijns kraamverzorgende begeleiden. Denk hierbij aan het aansluiten van een CTG apparaat of het geven van medicatie. Altijd zal het zo blijven dat we bekwaam bevonden moeten zijn voor bepaalde verpleegkundige handelingen. Hiervoor worden wij geschoold en gefaciliteerd. Daarnaast zal onze zorg natuurlijk uit blijven gaan naar de in principe gezonde kraamvrouwen en hun baby’s. Uiteindelijk doen we het daar allemaal voor!

Kraamverzorgende Kim

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg