Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Kraamzorg blog: Vreugde en verdriet. Leven en dood

Soms ligt het heel dicht bij elkaar, niet alleen qua emoties maar soms ook letterlijk. Afgelopen week werd ik opgeroepen voor een kraamgezin in Rosmalen, de Grote Wielen. Er bekroop mij een onbehaaglijk gevoel toen ik het adres door kreeg. “Volgens mij is dit wel heel dicht bij de twee gezinnen die zijn omgekomen bij de vliegramp”, waren mijn gedachten.

Mijn onderbuik gevoel bleek te kloppen…… Het was niet alleen heel dichtbij, maar het was zelfs zo dat je vanuit de slaapkamer waar de kraamvrouw en haar pasgeboren baby lagen, zo op de achterkant van één van de twee huizen van één van de gezinnen keek.

Daar zit je dan, op bed met nieuw leven, geluk en stralende ouders. En dan kijk je op en weet je dat daar in de verte een leeg huis staat wat ook ooit vol vreugde was. Misschien ook ooit een kraamkamer met pril geluk geweest, maar nu ….niks meer, weg, leeg . Ik word daar even heel triest van en kijk weer naar de kraamvrouw die het kleine prullekke aan het voeden is, zo onschuldig, zo lief, klein en teer.

Onbewust ben je er wel mee bezig tijdens de kraamweek. Auto’s rijden weg, moeders gaan boodschappen doen en kinderen gaan weer naar school. Kinderen spelen op de binnenplaats waar de slachtoffertjes ook ooit speelden en de kinderen van het kraamgezin ook ooit gaan spelen. “Hier hadden jullie ook gewoon nog moeten fietsen en spelen” denk ik vluchtig. Een enkele keer hebben het kraamgezin en ik het erover gehad. Ook zij vinden het heel dubbel.

De speeltuin waar zij altijd met hun oudste kindje heen gaan ligt langs het huis van het andere gezin. Regelmatig kom je dan langs de enorme bloemenzee. Ook in de kraamweek was dit weer hun eerste tripje naar buiten met de baby en hun oudste kind. Natuurlijk vol geluk en stralend achter de kinderwagen. Ik moet toegeven dat ik niet ben gaan kijken naar de bloemenzee. Ik ben daar te gevoelig voor, ik kon het niet, zo dichtbij, zo confronterend.

Het leven gaat door maar wat is het soms toch hard en oneerlijk. Vreugde en verdriet, een lach en een traan, daar draait alles om in ons bestaan.

 Anne-Marie, Kraamverzorgende IVT

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg