Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Lachgas en waterprikken bij bevalling

Aan vrouwen die thuis of in het ziekenhuis bevallen mogen verloskundigen vanaf juli een nieuwe pijnbehandeling voorschrijven en geven. Het gaat om injecties met steriel water, die uitermate effectief blijken tegen rugweeën. De bevoegdheid om deze vier prikjes te geven wordt naar verwachting vanaf die maand door het ministerie van Volksgezondheid bekrachtigd. Ook mogen de 2500 verloskundigen in ons land dan lachgas als pijnbestrijder voorschrijven in ziekenhuizen en geboortecentra.

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) introduceert vandaag tijdens een symposium de hantering van de steriele waterinjecties en gaat trainingen geven.

Volgens voorzitter Angela Verbeeten kan het ook thuis worden toegepast omdat water geen medicatie is en er geen monitoring van de moeder of het kind nodig is. ,,Ze zijn een goede aanvulling op de huidige pijnbestrijdingmethodes. Ongeveer één op de drie barende vrouwen heeft last van rugweeën. Maar vaak willen ze toch liever zonder medicatie op eigen kracht het kind ter wereld brengen. Deze injecties halen niet honderd procent van de pijn weg, maar werken wel enorm goed.”

Volgens de voorzitter zijn de injecties gezien de toenemende vraag naar pijnbestrijding bij bevallingen een goed én goedkoper alternatief. Zo kost een ruggenprik in het ziekenhuis 2500 euro en een behandeling met steriel waterinjecties 1000 euro. Toediening thuis is nog goedkoper, 480 euro.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg