Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Late zwangerschap beschermt tegen baarmoederkanker

Vrouwen die hun kinderen na hun veertigste krijgen hebben 44 procent minder kans op het ontwikkelen van baarmoederkanker, dan vrouwen die op hun 25e al moeder worden.

Dat blijkt uit onderzoek van de University of Southern California. In vergelijking met de ‘jongste’ moeders hebben vrouwen tussen de 30 en 34 jaar 17 procent minder kans op baarmoederkanker.

 

Een bevalling tussen de 35 en 39 verlaagt het risico met 32 procent. Het positieve effect van de zwangerschap lijkt nog tientallen jaren aan te houden.

Studie

De onderzoekers bestudeerden 8.671 gevallen van baarmoederkanker en nog eens bijna 18.000 vrouwen als controle. “De grootte van dit onderzoek laat duidelijk zien dat een hoge leeftijd bij de laatste bevalling een significante beschermingsfactor vormt”, vertelt onderzoeker Veronica Setiawan.

“Natuurlijk hebben we hierbij gecorrigeerd voor andere factoren zoals lichaamsgewicht, aantal kinderen en anticonceptiegebruik.”

Bescherming

Waarom de leeftijd een beschermende factor vormt is nog onduidelijk. Wel zagen de onderzoekers dat de bescherming gelijk was bij de twee verschillende typen van de ziekte. Van type 1 wordt gedacht dat de kanker in verband staat met blootstelling aan oestrogeen. Type 2 ontwikkelt zich onafhankelijk van hormonen.

De resultaten zijn gepubliceerd in het American Journal of Epidemiology.

 

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg