Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Groot leeftijdsverschil maakt slimmer

Wanneer je nadenkt over een tweede kindje, kun je beter even wachten met zwanger worden. Een leeftijdsverschil van minimaal twee jaar geeft het oudste kind namelijk een voorsprong om slimmer te worden.

Met een verschil van twee jaar of meer zijn eerstgeborenen beter in rekenen en begrijpend lezen, vergeleken met kinderen die een broertje of zusje jonger dan twee jaar hebben. Voor het jongste kind maakt de leeftijd het geen verschil. Dat concludeert Kasey Buckles, een Amerikaanse econome aan de Universiteit van Notre Dame in Indiana.

Minder tijd
“Wanneer er minder dan twee jaar tussen de kinderen zit, spreekt het vanzelf dat het oudere kind minder tijd en aandacht krijgt van de ouders. Twee kinderen in de luiers zorgt dan eerder voor een beperking dan voor een verrijking voor het oudste kind.” Gebleken is dat eerstgeborenen met weinig leeftijdsverschil tussen hun kleine broertje of zusje minder lezen en meer televisie kijken.

Bij families met een lager inkomen is het effect groter. Dat komt volgens Buckles omdat ouders met meer geld het gebrek aan tijd kunnen compenseren door gebruik te maken van kinderopvang of privé-lessen.

Onderzoek
“Er zijn een hoop volkswijsheden, maar het bewijs van wat daadwerkelijk beter is voor ouders en kinderen ontbrak nog”, vertelt Buckles. “Dit is het eerste bewijs dat een groter leeftijdsverschil tussen broers en zussen beter is.” Om tot deze conclusies te komen bestudeerde Buckles de gegevens van ongeveer 3.000 vrouwen die samen 5.000 broertjes en zusjes op de wereld hebben gezet.

Bron:
Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg