Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Moeder en kind stemmen hartslag op elkaar af

Moeder en kind stemmen hun hartslag op elkaar af. Maar alleen als ze elkaars moeder en kind zijn. Dat blijkt uit onderzoek.

De onderzoekers lieten veertig moeders en hun kinderen naar elkaar kijken. Terwijl de moeders en kinderen dat deden, werd hun hartslag gemeten. Zodra een moeder bijvoorbeeld een liefdevolle blik op het kind wierp, liepen de hartslagen van moeder en kind vrijwel gelijk.

Lachen
Opvallend genoeg werkte het alleen als moeders op deze manier met hun eigen kind bezig waren. En de hartslagen liepen alleen gelijk als zowel moeder als kind moest lachen of ander sociaal gedrag vertoonden dat als prettig wordt ervaren, zo is in het blad Infant Behavior and Development te lezen.

Hoe
Maar hoe doen de harten dit? Wanneer mensen elkaars gezichtsuitdrukkingen nadoen (bijvoorbeeld: samen lachen) dan worden mogelijk bepaalde delen van de hersenen actief en deze delen vertellen het hart wanneer het moet pompen.

Grote vraag is natuurlijk waarom de harten van moeders en kinderen dit doen. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat baby’s die hun hartslag niet op die van moeder afstemmen later als tiener minder meelevend zijn. Dat wijst erop dat het afstemmen van de hartslag een sociale functie heeft.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg