Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Moeder haalt zelf baby uit haar buik na keizersnede

De Nijkerkse Camilla Emmaneel heeft in het Utrechts Diakonessenhuis na een keizersnede letterlijk zelf haar dochter Jula op de wereld gezet. Als primeur in het ziekenhuis en waarschijnlijk in Nederland kreeg de moeder de gelegenheid eigenhandig haar baby uit haar baarmoeder te halen. Daarmee ging een grote wens van de ouders Camilla en Coen Bood in vervulling. Normaal gesproken haalt de gynacoloog het kindje uit de buik om het na een korte controle pas aan de moeder te geven.

Volgens gynaecoloog Koen Deurloo is de nieuwe werkwijze voor de hand liggend in de trend waarbij ouders ook na een keizersnede een steeds directer contact met hun kindje wordt gegund. “Het was een logische stap: waarom zouden een gynaecoloog en een kinderarts eerst aan het kind moeten zitten?”

In dit geval had de moeder na een eerdere ervaring er om gevraagd haar kindje zelf te mogen halen. “Daar hebben we graag gehoor aangegeven,” zegt Deurloo. Hij noemt het een bijzonder mooie ervaring, ook voor het operatieteam dat even stil viel, nadat de moeder de baby geheel volgens plan aan haar borst sloot. “Alles verliep goed. Het kind liet meteen luid en duidelijk van zich horen.”

Studie

De bijzondere bevalling vereiste wel de nodige extra voorbereiding. “Het was nog best lastig omdat er in Nederland zo ver ik weet geen ervaring mee is. We hebben literatuur en studies uit het buitenland geraadpleegd en een plan gemaakt. Van belang was vooral hoe we de steriliteit konden handhaven en dat is best een uitdaging als moeder met haar handen in het operatiegebied komt”, zegt Deurloo.

Tijdens het maken van de keizersnede was de moeder wel door doek gescheiden van het operatiegebied. Toen het hoofdje tevoorschijn kwam, mocht het doek weg om Camilla de gelegenheid te geven zelf haar kindje te pakken en naar zich toe te halen. Na het doorknippen van de navelstreng rondde Deurloo de operatie vervolgens volgens de gebruikelijke procedure af.

Vooraf is de hele gang van zaken uitgebreid doorgenomen en geoefend met de moeder en de betrokken ziekenhuismedewerkers. Bevallingscoach Annelies Mulder hielp de ouders bij het zoeken naar de meest passende bevallingsmethode. “Samen kwamen we uit op de ‘maternal assisted c-section’. In het Diakonessenhuis werd het idee met enthousiasme ontvangen en hebben ze dit mogelijk gemaakt.”

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg