Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Minnen zijn uit, moedermelk donatie is in

Minnen die betaald worden om andermans kinderen borstvoeding te geven, bestaan niet meer in Nederland. Maar daar is een eigentijds verschijnsel voor in de plaats gekomen: moedermelkdonatie.

Moeders die zelf meer melk produceren dan hun eigen baby nodig heeft en die voeding belangeloos aan andere moeders doneren. Dat kunnen vriendinnen of familieleden zijn, maar het gebeurt ook tussen onbekenden.

Borstvoeding doneren

In Nederland bestaan drie vormen van moedermelkdonatie, vertelt Stefan Kleintjes van Kenniscentrum Borstvoeding. „Bij de Moedermelkbank wordt in een onderzoekssetting melk gedoneerd. Ze zoeken er uit of gedoneerde moedermelk beter is voor premature kinderen dan poedermelk. Daarnaast is er het MoedermelkNetwerk. Dat koppelt moeders met te veel melk aan vrouwen met te weinig of geen moedermelk. En dan zijn er nog de informele netwerken. Dat zijn bijvoorbeeld vriendinnen of zussen die elkaar helpen. Of via Twitter of internetfora wordt het ook soms geregeld.”

Risico’s moedermelkdonatie

Aan moedermelkdonatie kleven wel medische risico’s. Zo kunnen kinderen via de melk besmet worden met ziektes zoals hiv, aids, hepatitis B en C en syphilis. Ook mogen donoren niet roken of drugs gebruiken en maar matig alcohol drinken, omdat anders schadelijke stoffen via de melk terecht kunnen komen bij de baby. Daarom worden donoren door de Moedermelkbank en het MoedermelkNetwerk gescreend en wordt hun bloed getest op overdraagbare aandoeningen. Dat gebeurt niet altijd in de informele netwerken.

Beter dan poedermelk?

„Daar wordt gedoneerd op basis van vertrouwen”, vertelt Erica Post, kinderarts in het Anthonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein. „Als je denkt dat de kans groot is dat een vrouw aids heeft, moet je maar geen donormelk van haar accepteren.” Volgens Post is moedermelk sowieso beter dan poedermelk, vooral voor prematuren. „In moedermelk zitten stoffen die ervoor zorgen dat de darmen en de hersenen rijpen. Ook onder andere antistoffen krijgt een kind mee via de moedermelk.”

Moedermelkbank

Het MoedermelkNetwerk helpt twee tot drie vrouwen per maand aan een of meerdere donoren. Bij de Moedermelkbank zijn tot nu toe 20 zuigelingen voorzien van donormelk. Hoeveel vrouwen gebruik maken van informele netwerken, is moeilijk in te schatten

Van 1 tot 7 augustus is het weer wereldborstvoedingsweek, waarmee de wereldgezondheidsorganisatie WHO aandacht wil vragen voor het belang van borstvoeding.

 

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg