Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Papa blog: De eerste keer papa worden

Hallo, ik ben Niels en neem jullie mee in het leven als Papa. Onlangs kon je mijn eerste blog lezen op deze website. Veel plezier bij het lezen van mijn volgende blog:

 

EERSTE KEER PAPA WORDEN!

 

Kun jij je het moment nog herinneren dat je erachter kwam: ‘Ik word Papa’? De eerste keer Papa worden: Ik kan het me herinneren als de dag van gisteren. Mijn vrouw belde mij op het werk op en begon het gesprek met: ‘Hoi Papa’. Zo naïef als ik was, zei ik tegen haar: ‘Volgens mij heb je het verkeerde nummer gebeld’. Toen ze nadrukkelijk ‘Nee’ zei, wist ik genoeg; tijd om in de auto te springen en naar huis te racen: B was zwanger! Maar nu…? In dit eerste deel gaan we het over de eerste helft van de zwangerschap hebben.

Van de schrik bekomen

First things first, ga eerst even rustig zitten en probeer een beetje van de schrik te bekomen. De schrik ja, want, hoe gepland het ook is, de eerste keer Papa worden is toch wel een dingetje als je langzaam gaat beseffen op wat voor manier je leven gaat veranderen. Om een beetje van de schrik te bekomen, en wat meer informatie te krijgen over wat zo’n zwangerschap (en de periode erna) nu allemaal in gaat houden, bel je eerst even met de huisarts. Ondanks dat een zwangere vrouw in Nederland niet als ‘ziek’ bestempeld wordt, is de huisarts wel de eerste afspraak die je gaat maken. Bij de huisarts aangekomen wordt je eerst gefeliciteerd en krijg je daarna een hele hoop folders mee en de opdracht om een Verloskundige te gaan bellen.

De Verloskundige kiezen

En dan ga je een Verloskundige kiezen. Afhankelijk van waar je woont, zijn er vaak weer specifieke regels. Hier in Eindhoven gaat het op postcode. Als je in een bepaald postcodegebied woont, heb je de keuze uit vaak een paar Verloskundigen. Voordat je voor een Verloskundige kiest, kun je meerdere dingen doen. Je kunt eerst even op internet zoeken naar een aantal reviews/recensies. Maar nog beter kun je gewoon even een kennismakingsgesprek plannen. Je kunt dan wat vragen stellen over hoe zij met bepaalde dingen omgaan en kijken of dat bij jullie past. Dit gesprek is dan met een van de Verloskundigen van die praktijk en dat zegt (helaas) niet alles. Bij een Verloskundigenpraktijk werken vaak meerdere Verloskundigen. Zij wisselen de diensten af, want er moet natuurlijk 24 uur per dag iemand beschikbaar zijn. Zo kan het dus voorkomen dat je met de ene Verloskundige een hele goede klik hebt, maar met een andere helemaal niet. Je bent dan afhankelijk van wie er dienst heeft op het moment dat je bevalt. Waarschijnlijk valt het allemaal wel mee, want de Verloskundigen die wij voorbij hebben zien komen, waren allemaal erg aardig en begaan. Wij hebben er meerder gehad, want tijdens de zwangerschap van J verhuisden wij en moesten wij dus naar een andere praktijk.

Het eerste trimester

Het eerste trimester is vaak toch wel een hele zware periode. Niet alleen voor de Mama in spé, maar ook voor de Papa ? . Er vinden namelijk nogal wat veranderingen plaats in het lijf van vrouwlief, wat haar humeur niet altijd ten goede komt. Ochtendmisselijkheid is een b*tch kan ik je vertellen. Niet alle vrouwen hebben er last van, maar je gunt het niemand. Onthoudt bij het eerste trimester 1 gouden regel: Ga NIET tegen haar in. Ook al weet je nog zo goed, dat je als Papa To Be gelijk hebt, laat het varen. Het laatste wat je wil is in een heftige discussie terecht komen over iets onbenulligs als bijvoorbeeld de kledingkeuze van je vrouw. Ook als het op eten aankomt: geef haar wat ze wil eten, ook al betekent dit midden in de nacht naar de McDrive rijden of Frikandellen opwarmen in de magnetron. Mocht je de term ‘Momzilla’ nog niet kennen; probeer dan haar iets te weigeren wat ze per se wil hebben, en je komt er snel genoeg achter.

Echo’s en controles

En dan zijn daar de echo’s en controles. Als je vrouw zwanger is, moet je regelmatig een check-up doen bij de Verloskundige. Probeer bij alle, of in ieder geval zo veel mogelijk, afspraken aanwezig te zijn. Je vrouw mag dan wel zwanger zijn, jij bent als Papa zijnde medeverantwoordelijk daarvoor! De controles en echo’s zijn niet alleen leuk en interessant, maar je geeft ook aan dat je er altijd voor haar bent. Hoe onbelangrijk het voor je kan lijken, en hoe onwennig het nog voelt als Papa in spé, er voor je vrouw zijn in deze periode is heel erg belangrijk.

De grote onthulling

Als je de eerste controles en echo hebt gehad bij de Verloskundige komt daar een heel belangrijk moment. Je mag de mensen om je heen gaan vertellen dat je binnenkort Papa wordt. Dit is iets waar ik heel erg naar uit keek; zowel bij de zwangerschap van J als deze zwangerschap wilde ik het vanaf het eerste moment van de daken schreeuwen. Over het algemeen wordt aangegeven dat je het beste kunt vertellen dat jullie ouders worden als de zwangerschap rond de 12/13 weken is, want dan is de kans dat het fout gaat een stuk kleiner geworden. Aan de ene kant snap ik dat wel, maar aan de andere kant is het ook fijn als mensen er voor je kunnen zijn, mocht het voor die periode niet goed zijn. Toen wij bij beide zwangerschappen het hartje zagen kloppen op de echo, vertelden wij het direct aan onze familie en vrienden. Er zijn allerlei leuke en originele manieren om te vertellen dat je vrouw zwanger is; ik zette een aantal leuke en originele ideeën op een rijtje en vertelde wat wij bij de 2e zwangerschap deden.

De 20 weken echo

Als je ondertussen wat aan het idee van een toekomstig Vaderschap gewend bent geraakt, is daar de 20 weken echo. Oftewel het belangrijkste examen in je leven. Het beeld dat de meeste toekomstige Papa’s en Mama’s hebben van de 20 weken echo, is dat het een geslachtsbepalende echo is. Dat is ook zo, maar dat is maar een heel klein onderdeel. Tijdens deze echo wordt je kindje namelijk helemaal van onder tot boven doorgelicht op allerlei mogelijke afwijkingen. Allerlei mogelijk aandoeningen, zoals een open ruggetje, een hazenlip, klompvoetjes en nog veel meer worden gecontroleerd bij deze echo. De echoscopist(e) werkt structureel een lijst af en bij elke: “… geen afwijkingen”, gaat er weer een golf van opluchting door je heen. Bereid je mentaal dus goed voor op deze echo.

Ik merk dat ik nogal wat te vertellen heb over het hele zwangerschapsgedeelte van de eerste keer Papa worden. We houden het hier dan ook even bij. In het volgende deel gaan we in op de tweede helft van de zwangerschap met nog veel meer tips hoe je hier als Papa (en Mama) in spe het beste mee om kunt gaan. De komende tijd post ik nog meer verhalen over de achtbaan richting het vader worden/zijn. Kun je niet wachten, kijk ook eens op mijn website: www.tipsvoorpapas.nl.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg