Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Pijnbestrijding door verloskundigen?

Verloskundigen bekijken momenteel of ze lachgas weer in kunnen voeren als pijnbestrijding bij de bevalling. Er zijn al verschillende experimenten succesvol uitgevoerd. Nu kiezen nog veel vrouwen voor een ziekenhuisbevalling omdat ze dan eventueel een ruggenprik kunnen krijgen. De ruggenprik kan alleen door een anesthesist worden gezet. Terwijl lachgas ook door de verloskundige mag worden toegediend.

Het gebruik van lachgas tijdens de bevalling is niet nieuw. Vroeger werd dit ook gebruikt, maar men stopte hiermee vanwege de mogelijke negatieve effecten op de gezondheid van vrouwelijke zorgverleners. Inmiddels heeft een studie van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) aangetoond dat lachgas zonder gevaar voor het personeel toegediend kan worden in afgesloten ruimtes. Wel moet er een goede ventilatie en afvoer zijn.

Onlangs werd al bekend dat ziekenhuizen extra kraamkamers bouwen om het toegenomen aantal ziekenhuisbevallingen aan te kunnen. De KNOV verwacht dat vrouwen in de toekomst eerder geneigd zijn om onder begeleiding van een verloskundige te bevallen, bijvoorbeeld in een geboortecentrum, als ze daar ook pijnbestrijding kunnen krijgen. In een geboortecentrum kunnen vrouwen onder begeleiding van een verloskundige bevallen.

In het buitenland wordt al veel gebruik gemaakt van lachgas. Het gas, dat de vrouwen via een masker krijgen toegediend, zorgt voor verlichting van de pijn. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Ministerie van Volksgezondheid kijken nu naar de herinvoering van lachgas als pijnstilling. Zorgverzekeraars staan er in ieder geval al positief tegenover, aldus de KNOV.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg