Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Postnatale depressie bij jonge vaders

Dat moeders tijdens de zwangerschap en/of na de bevalling last kunnen krijgen van depressieve gevoelens is een inmiddels door velen een geaccepteerd feit. Maar ook vaders kunnen last hebben van een depressie. Dat toont een onderzoek aan.

Een op de tien mannen die voor het eerst vader wordt, krijgt last krijgt van een postnatale depressie, ook wel postpartum depressie genoemd. Vaak is er in de eerste weken na de geboorte nog geen sprake van depressieve gevoelens, maar ontstaan deze gevoelen meestal drie tot zes maanden na de geboorte.

Wat zijn de klachten en hoe ga je hier als jonge vader mee om?

Klachten niet serieus genomen
Volgens psycholoog Will Courtenay bestaat er een soort mythe die mensen laat geloven dan mannen niet depressief kunnen worden na de geboorte van hun kind. Door deze mythe worden de klachten van jonge vaders vaak niet serieus genomen. De klachten ontstaan vaak drie tot zes maanden na de geboorte. Zowel vader als moeder gaat weer aan het werk en de zorg voor de baby blijft doorgaan. Zowel overdag als ’s nachts. Er zijn verschillende redenen waarom een jonge vader last krijgt van depressieve gevoelens. Vaak is het een combinatie van slaap tekort, financiële zorgen over het onderhouden van het gezin, angst om je vrijheid te verliezen, een partner met een postnatale depressie en een nieuwe grote verantwoordelijkheid. De kans op een depressie is vooral groot als de moeder dezelfde kwaal heeft.

Klachten
Sommige vaders zijn maandelang somber. Prikkelbaar, permanente vermoeidheid, overdreven bezorgdheid, concentratieproblemen of last hebben van angstaanvallen of woedeaanvallen, zijn enkele kenmerken van een depressie. Niet elke postnatale depressie is hetzelfde.
Een postnatale depressie kan goed verholpen worden door groepsgesprekken, therapie en eventueel medicijnen. Dat de wetenschap deze vorm van depressie begint te erkennen is in elk geval een stap in de goede richting.

Denk je last te hebben van een postnatale depressie? Schaam je vooral niet en vraag om hulp. Besef dat er veel meer jonge vaders zijn die hier ook last van hebben. Praat er goed over met je partner en neem contact op met je huisarts. De huisarts kan je doorverwijzen naar een hulpverlener.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg