Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Skiën tijdens de zwangerschap

Vorig jaar heb je een wintersportvakantie geboekt en nu ben je zwanger. Is het verstandig om te gaan skiën of snowboarden en zo ja, waar moet je opletten? Belangrijk is de duur van de zwangerschap, je ski-ervaring en de hoogte van het skigebied. Of het verstandig is om te gaan skiën of snowboarden hangt dus van een aantal factoren af. Wanneer je van plan bent om te gaan skiën of snowboarden tijdens je zwangerschap raden wij je aan om dit eerst te melden bij je verloskundige, gynaecoloog of huisarts.

Tot 12 weken zwangerschap

Tot 12 weken zwangerschap mag je skiën. Tot de 11de zwangerschap week zit de baarmoeder achter het schaambeen verstopt. Vanaf week 12 kan je baarmoeder bij een val geraakt worden door bijvoorbeeld ski’s, skistokken of andere personen. Ben je langer dan twaalf weken zwanger dan is het verstandig om de latten niet onder te binden.

Risico’s

Hoogte skigebied

Hoog in de bergen bevat de lucht minder zuurstof. Hierdoor kan benauwdheid ontstaan. Ook kun je een bloedneus krijgen, door een tekort aan zuurstof in het bloed. Wanneer je aan het skiën bent verbruik je extra zuurstof waardoor het tekort nog groter wordt. Als zwangere vrouw moet je niet alleen jezelf maar ook je ongeboren baby van voldoende zuurstof voorzien. Kies daarom een gebied uit dat niet hoger gelegen ligt dan 2150 meter. Ga je tijdelijk naar een hoger gelegen gebied om van een piste af te dalen? Zorg dan dat je niet te lang op een hoogte van 3000 meter of hoger blijft.

Vallen

Hoe goed je ook kunt skiën of snowboarden er bestaat een kans dat je door een ander omver wordt geskied. Zelfs de meest ervaren wintersporter kunnen betrokken raken bij ongevallen die anderen veroorzaken. Zorg ervoor dat je rustig aan doet. Ga vooral niet springen en blijf op de piste. Dus geen off-piste.

Stabiliteit

Het zwaartepunt tijdens je zwangerschap verandert. Hierdoor sta je minder stabiel op je ski’s. Bovendien verweken de banden van je baarmoeder, worden je gewrichten soepeler en vertraagt je stofwisseling.

Ga niet skiën of snowboarden als…

  • Je verloskundige, gynaecoloog en/of huisarts het afraadt.
  • Je nooit eerder bent wezen skiën of snowboarden.
  • Je bang bent om te vallen.
  • Je langer dan 12 weken zwanger bent.
  • Je een week lang in een skigebied hoger dan 2150 meter zit.
  • Je veel last hebt van verschillende zwangerschapskwaaltjes.
Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg