Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Slapen op linkerzijde halveert kans op doodgeboorte

AUCKLAND – Vrouwen die in het laatste trimester van hun zwangerschap op de linkerzij slapen, hebben minder kans op een doodgeboren baby dan vrouwen die op hun rechterzij slapen.

Dat blijkt uit een studie van onderzoekers uit Nieuw-Zeeland. De onderzoekers benadrukken dat zwangere vrouwen zich geen zorgen moeten maken.

De kans op een doodgeboorte bij slapen op de rechterzij is wel tweemaal zo groot, maar nog steeds gering: 1,96 op de 1000 geboorten bij vrouwen die op de linkerzij slapen, tegenover 3,93 op de 1000 geboorten die dat niet doen.

Waarschijnlijk heeft het te maken met de bloedtoevoer naar het ongeboren kind. Ook ontdekten de onderzoekers een verband tussen het risico op een doodgeboorte in het laatste deel van de zwangerschap en regelmatig overdag slapen of bij een langer dan gemiddelde nachtrust.

Slaappositie
Ook dit heeft weer te maken met de slaappositie van de zwangere vrouwen. Volgens hoofdonderzoekster Tomasina Stacey van de University of Auckland is meer onderzoek nodig om met nieuwe adviezen over slaapposities voor zwangere vrouwen te komen.

Voor het onderzoek van Stacey werden 155 vrouwen in Auckland geïnterviewd die een doodgeboren baby kregen in de periode tussen juli 2006 en juni 2009. Zij waren allen minstens 28 weken zwanger. Deze vrouwen werden vergeleken met een controlegroep van 310 vrouwen waarbij de zwangerschap voorspoedig verliep.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de British Medical Journal.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg