Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Stamcellen moedermelk worden deel van babylichaam

De stamcellen die voorkomen in moedermelk worden waarschijnlijk onderdeel van het lichaam van baby’s, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Als muizen moedermelk drinken, worden de stamcellen uit deze melk opgenomen in hun bloedbaan. Later spelen deze cellen een rol in de ontwikkeling van organen in hun lichaam.

Bij mensen leidt het drinken van moedermelk waarschijnlijk tot vergelijkbare processen, zo hebben Australische onderzoekers bekendgemaakt op het National Breastfeeding and Lactation Symposium.

Lichtgevend

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door het kweken van genetisch gemodificeerde vrouwtjesmuizen met lichaamscellen die rood oplichten onder een speciale lamp. Toen normale babymuizen moedermelk dronken van deze gemodificieerde dieren, doken er na verloop van tijd ook ‘lichtgevende’ cellen op in hun lichaam. Aangezien de babymuizen niet genetisch gemodificeerd waren, moeten deze cellen via de moedermelk in hun lichaam terecht zijn gekomen.

Nieren

De stamcellen uit de moedermelk ontwikkelden zich uiteindelijk tot volwassen cellen in onder meer het brein, de nieren en de lever van de jonge muizen. “Het lijkt erop alsof ze geïntegreerd worden in het lichaam en daar uitgroeien tot functionele cellen”, verklaart hoofdonderzoekster Foteini Hassiotou op nieuwssite New Scientist.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat ook menselijke moedermelk stamcellen bevat. Volgens de wetenschappers is de kans groot dat deze cellen ook bij menselijke baby’s worden opgenomen door het lichaam en uitgroeien tot volwassen cellen.

“Waarschijnlijk zitten daar evolutionaire voordelen aan vast”, aldus Hassiotou.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg