Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Stress overdraagbaar van moeder op baby

Stress is overdraagbaar van moeder op baby. Dat toont een nieuw Duits onderzoek aan.

Wetenschappers ontdekten dat de stress van een moeder via haar placenta aan de ongeboren baby kan worden doorgegeven. Aan het onderzoek namen 25 vrouwen en hun kinderen (nu tussen de tien en negentien jaar) deel. De vrouwen hadden allemaal bijzondere thuissituaties.

Het is al langer bekend dat een zwangere vrouw met stress meer kans heeft op een kind met op latere leeftijd een psychische stoornis en/of gedragsproblemen.

In dit onderzoek gaat het vooral om uitzonderlijke stress, bijvoorbeeld veroorzaakt door een gewelddadige partner. De wetenschappers benadrukken dan ook in hun rapport dat de meeste zwangere vrouwen niet met dergelijke stresssituaties te maken hebben. Ook laten ze weten dat de omgeving waarin het kind opgroeit van groot belang kan zijn op zijn verdere ontwikkeling.

Ben jij zwanger en gevoelig voor stress? Hieronder een aantal anti-stress tips:

  • Pas voor en tijdens je zwangerschap je leefritme aan. Accepteer dat veel dingen tijdens de zwangerschap meer energie kosten dan normaal.
  • Zorg dat je voldoende blijft bewegen. Vooral zwemmen is goed voor zwangere vrouwen. Ook Yoga en ontspanningsoefeningen doen je goed.
  • Rust is zeer belangrijk. Ga niet te laat naar bed en neem rust wanneer je moe bent.
  • Eet veel voeding met vitamine B en C. B-vitamines ondersteunen de werking van het zenuwstelsel en hierdoor ook het prestatievermogen. Door vitamine C wordt het negatieve effect van stress op het immuunsysteem verminderd.
Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Gemert!
Lees meer
Samen
Samenwerkingen
Om jou te kunnen verzekeren van de beste kwaliteit kraamzorg en continuïteit van zorg, staat een goede samenwerking tussen IVT kraamzorg en andere zorgverleners binnen de geboortezorg voorop.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van IVT Kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden en 'papa' blogger allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg