Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Tweeling? Voordeel voor broertje en zusje

Een tweeling lijkt evolutionair gezien niet zo logisch, maar nu blijkt dat tweelingen toch evolutionaire voordelen hebben.

Tweelingen zijn vaak kleiner en ook zwakker dan eenlingen. Bovendien is de bevalling zwaar en is de kans op complicaties groter. Waarom blijven vrouwen dan toch van tweelingen bevallen?

Broer en zus
Onderzoekers in Gambia denken die vraag nu deels te kunnen beantwoorden. Ze ontdekten dat er wel degelijk mensen zijn die baat hebben bij de geboorte van een tweeling. Zo blijken de broertjes en zusjes van de tweeling er voordeel bij te hebben.

Eenlingen
De onderzoekers bestudeerden de gegevens van 1889 eenlingen en keken of deze eenlingen uit een gezin kwamen met daarin ook een tweeling. Dat leverde verrassende resultaten op. De eenlingen die ter wereld waren gekomen nadat hun moeder het leven had geschonken aan een tweeling waren gemiddeld 226 gram zwaarder dan de kinderen die niet na een tweeling waren geboren. Nu is dat niet zo heel verrassend. Een tweeling zorgt ervoor dat de doorbloeding van de baarmoeder optimaal is en daar profiteren ook de kinderen die daarna komen van. Maar het werd pas echt opzienbarend toen de onderzoekers de kinderen die voordat hun moeder het leven schonk aan een tweeling ter wereld waren gekomen, bestudeerden. Deze kinderen waren gemiddeld 134 gram zwaarder.

Groter
In andere woorden: broertjes en zusjes van tweelingen zijn groter, sterker en gezonder. En dat zou verklaren waarom tweelingen nog steeds geboren worden.

Proteïne
De onderzoekers denken dit alles te kunnen verklaren met behulp van een proteïne: IGF-1. Dit stofje kan de eileiders aanzetten tot de productie van meerdere eitjes. Hierdoor neemt de kans op tweelingen toe. Tegelijkertijd regelt dit stofje ook hoeveel een foetus groeit. Wetenschappers reageren enthousiast op het onderzoek, maar zijn tegelijkertijd terughoudend. Zo is nader onderzoek nodig om de functie van IGF-1 te bevestigen.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg