Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Veel koffie zorgt voor kleinere baby

Vrouwen die tijdens de zwangerschap een paar koppen koffie per dag drinken, lopen een hoger risico op een baby met ondergewicht. Dat suggereert Noors onderzoek.

De onderzoekers bestudeerden de gegevens van bijna 60.000 zwangerschappen over een periode van tien jaar. Ze keken onder andere naar hoeveel voedingsmiddelen en dranken met cafeïne de vrouwen dagelijks namen. Van koffie en thee tot hagelslag en chocoladerepen.

Zo ontdekten de onderzoekers een duidelijk verband tussen de inname van cafeïne en geboortegewicht. De kans op een kleine baby voor de zwangerschapsduur werd door het gebruik van 200 tot 300 mg per dag vergroot met maar liefst 62 procent.

Beperken

In Groot-Brittannië en Scandinavië wordt zwangere vrouwen geadviseerd om hun inname van cafeïne te beperken tot maximaal 200 mg per dag. Een mok oploskoffie bevat ongeveer 100 mg cafeïne en een beker filterkoffie rond de 140 mg.

In tegenstelling tot sommige eerdere studies heeft het onderzoek geen verband aan kunnen tonen tussen cafeïne en vroeggeboorte. Volgens onderzoeker dr. Verena Sengpiel van het Sahlgrenska University Hospital in Zweden is de cafeïne mogelijk van invloed op de groei van de ongeboren baby doordat de voedingsstoffen trager door de placenta van moeder naar kind gaan.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg