Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Vitamine C-tekort tijdens zwangerschap slecht voor hersenen

Een vitamine C-tekort bij zwangere vrouwen kan leiden tot serieuze gezondheidscomplicaties in de hersenen van de foetus. Ontstane schade kan niet meer ongedaan worden gemaakt.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen gepubliceerd in het tijdschrift PLoS ONE. Volgens de onderzoekers krijgt 10 tot 20 procent van alle volwassen niet voldoende vitamine C binnen. Voor zwangere vrouwen geldt dat ze hier extra op moeten letten.

“Zelfs een heel klein vitamine C-tekort belemmert de groei van de hippocampus al met 10 tot 15 procent”, vertelt onderzoeker Jens Lykkesfeldt. “De hippocampus is een belangrijk geheugencentrum in de hersenen. Als deze minder goed groeit wordt de optimale ontwikkeling van de hersenen afgeremd.”

Tekort

De onderzoekers denken dat een vitaminetekort er toe leidt dat het transport van belangrijke voedingsstoffen van de moeder naar de foetus niet goed werkt. Hierdoor krijgt de baby niet alle stoffen die hij nodig heeft voor zijn ontwikkeling.

De bevindingen van het onderzoek benadrukken het belang van vitamine C. Zelfs als het kind na de geboorte de vitamine krijgt toegediend kan het effect van het tekort tijdens de zwangerschap niet meer ongedaan worden gemaakt.

Voor het onderzoek bestudeerde Lykkesfeldt cavia’s. Uit de studie bleek dat de schade al vroeg in de zwangerschap ontstaat. Als vrouwen gevarieerd eten en niet roken is de kans echter klein dat zij een vitamine C-tekort oplopen.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg