Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Vrouw met kinderwens kan zelf zorgen voor betere zwangerschap

Elke vrouw met een kinderwens heeft de mogelijkheid om de kans op een gezonde zwangerschap en een gezonde baby te vergroten. Dit blijkt uit de gegevens van tienduizenden vrouwen met een kinderwens. Deze gegevens zijn vanaf 2006 verzameld via de website ZwangerWijzer.

ZwangerWijzer is een hulpmiddel waarmee een vrouw met een kinderwens haar zwangerschap goed kan voorbereiden. Door een serie vragen te beantwoorden over leefstijl, afkomst, gezondheid, werkomstandigheden en eventuele ziektes in de familie krijgt zij een informatie over de factoren die invloed kunnen hebben op de vruchtbaarheid, zwangerschap of de gezondheid van de baby. Het overzicht met antwoorden kan zij vervolgens bespreken met haar arts of verloskundige.

Onderzoekers aan het Erasmus MC hebben de gegevens van ruim zestigduizend vrouwen met hun toestemming geanalyseerd. Hieruit blijkt dat bijna elke vrouw minstens één risicofactor voor een zwangerschap in haar leefstijl, gezondheid, familie of werkomstandigheden heeft. Voorbeelden hiervan zijn het (nog) niet slikken van foliumzuur of het werken met schadelijke stoffen, maar ook een erfelijke ziekte in de familie.

Ook blijkt dat sommige risico’s vaker voorkomen bij bepaalde groepen vrouwen. Iemands leeftijd, etniciteit of woonomgeving kan een sterke voorspeller zijn voor de risico’s die gevonden worden. Dit biedt aanknopingspunten voor meer zorg op maat in de periode voorafgaand aan de zwangerschap door huisarts of verloskundige.

ZwangerWijzer is in 2004 ontwikkeld door het Erfocentrum en het Erasmus MC. De vragenlijst is wetenschappelijk gevalideerd en wordt door veel verloskundigen gebruikt als hulpmiddel bij consulten over kinderwens. In de afgelopen tien jaar hebben al meer dan een miljoen gebruikers ZwangerWijzer geheel of gedeeltelijk ingevuld.

De gegevens laten zien dat ZwangerWijzer een effectief hulpmiddel is bij de voorbereiding op een gezonde zwangerschap. Chiel Bos, voorzitter van het College voor Perinatale Zorg (CPZ), zegt over ZwangerWijzer: “Goede zorg rondom zwangerschap en geboorte begint al vóór de vrouw zwanger is. Het CPZ is blij dat ZwangerWijzer bijdraagt aan het bevorderen van een gezonde zwangerschap.”

In april 2015 is ZwangerWijzer volledig vernieuwd. Met een betere gebruikerservaring en een modern en fris uiterlijk is ZwangerWijzer klaar voor de volgende miljoen gebruikers.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg