Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Welke nationaliteit krijgt een hooggeborenen?

Je leest wel eens dat er een baby in een vliegtuig wordt geboren. Welke nationaliteit krijgt hij of zij dan? Zijn baby’s die hier worden geboren, automatisch Nederlands?

Welke nationaliteit een baby krijgt als hij in het vliegtuig wordt geboren, hangt van een aantal zaken af. In sommige landen – niet in Nederland – krijg je de nationaliteit van dat land als je op het grondgebied van dit land bent geboren. Dat geldt ook als je in een vliegtuig wordt geboren dat boven het betreffende grondgebied vliegt.

In 2011 ontstond discussie toen een Filippijnse vrouw tijdens een vlucht van Manilla naar San Francisco van een zoon beviel. Zij hoopte dat haar kind hiermee Amerikaans staatsburger zou zijn, wat waarschijnlijk het geval zou zijn geweest als hij boven de VS zou zijn geboren. Maar de kleine zag het levenslicht terwijl het vliegtuig boven de oceaan vloog en werd daarom een Filippijn.

Kinderen die in Nederland worden geboren, of in een vliegtuig dat boven ons grondgebied vliegt, krijgen niet automatisch de Nederlandse nationaliteit. Je bent alleen Nederlander van geboorte als een van je ouders Nederlander is. Ook vondelingen in Nederland, Aruba, Curaçao of Sint Maarten – of in een vliegtuig of schip dat aan een van deze landen toebehoort – krijgen de Nederlandse nationaliteit, tenzij binnen vijf jaar blijkt dat ze een andere nationaliteit hebben. Ook de derde generatie allochtonen – waarbij de moeder of vader kind is van ouders die officieel in Nederland woonden – is Nederlander.

Welke nationaliteit kinderen krijgen, hangt dus zowel af van de wetten van het land van de ouders als van de wetten van het land waar – of waarboven – het kind wordt geboren. Zo kan een baby van Nederlandse ouders die in de VS ter wereld komt, behalve de Nederlandse ook de Amerikaanse nationaliteit krijgen. Een kind dat boven open zee wordt geboren, krijgt over het algemeen de nationaliteit van de ouders of die van het land waar het toestel staat geregistreerd.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg