Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Zwangere zelfstandige krijgt ook verlof en uitkering

Als je als werknemer voor een organisatie werkt, zijn een aantal dingen goed geregeld. Je krijgt doorbetaald als je ziek bent of met vakantie gaat, er is regelmatig bijscholing (als het goed is), je neemt deel aan een pensioenfonds en er is een zwangerschapsregeling. Maar wat nu als je als zelfstandige zwanger raakt? Heb je als zzp’er ook recht op zwangerschapsverlof? En hoe zit het dan met je inkomsten?

ZEZ-uitkering

Gelukkig leven we in een land waar ook voor zelfstandigen het een en ander is geregeld, ook al heeft dat vaak lang moeten duren. Voor zwangere zzp’ers geldt de ZEZ-regeling bij het UVW – de Zelfstandig en Zwanger regeling. Sinds 2008 krijg je via het UVW een uitkering gedurende je zwangerschapsverlof dat wettelijk is vastgelegd op 16 weken.
Net als in een vaste baan kun je zelf aan de hand van het verloop van je zwangerschap bepalen wanneer je dat verlof opneemt. Gedurende je verlof krijg je een uitkering die is gebaseerd op je gemiddelde inkomen van het jaar daarvoor. Maar de uitkering is nooit hoger dan het minimumloon. Als je minstens 1225 uur per jaar ( plm. 23,5 uur per week zonder vakanties e.d.) werkt, krijg je het minimumloon.

Financieel dilemma

Het kan goed zijn dat je meer dan 23 uur per week werkt. De inkomsten die je dan misloopt, zijn voor eigen rekening. Hier dient zich een financieel dilemma aan: moet je gaan sparen voordat je zwanger raakt en tijdens de eerste maanden van je zwangerschap om zo een buffertje te hebben tijdens je verlof? Of is het inkomen van de partner voldoende om het gemis aan inkomsten op te vangen?
Misschien denk je: “Ik zie het wel als het zo ver is. Een goed verlopende zwangerschap en bevalling en een gezond kind zijn mijn eerste prioriteit.” Ook goed, natuurlijk! Het gaat er om dat je tevoren weet wat je doet en vooral dat je op tijd je uitkering aanvraagt. Die gaat in tussen de zes en vier weken voordat je bent uitgerekend. Uiterlijk twee weken voor de gewenste uitkeringsdatum moeten de aanvraag en de zwangerschapsverklaring van huisarts of verloskundige bij het UWV binnen zijn. En natuurlijk kun je voor al je vragen terecht bij het UWV.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg