Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Zwangere maakt cellen die beschermen tegen afstoting baby

Het bloed van zwangere muizen blijkt speciale cellen te bevatten die zorgen dat de ongeboren baby niet wordt afgestoten door het afweersysteem van de moeder.

Dat opent de weg naar vaccins tegen zwangerschapscomplicaties. Dit schrijven onderzoekers van de Universiteit van Minnesota vandaag in Nature.

Een ongeboren baby krijgt de helft van zijn DNA van de vader. Dat wekt een afweerreactie op bij de moeder. Toch stoot het lichaam van de moeder de baby niet af. Dat komt doordat het afweersysteem van de moeder wordt onderdrukt door bepaalde afweercellen, zogenoemde T-remmercellen. Dat heeft wel als nadeel dat de moederlijke afweer tegen infecties afneemt.

Aanval

De onderzoekers ontdekten nu bij moedermuizen cellen die alleen de aanval op weefsel van muizenbaby´s onderdrukken, zogenaamde foetus-specifieke T-remmercellen.

Ze ontdekten dat het aantal van deze cellen steeg tijdens de muizenzwangerschap en verhonderdvoudigde tijdens de bevalling. Belangrijker nog: na de bevalling bleven deze cellen in kleine hoeveelheden aanwezig in het bloed van de moedermuizen. Bij een tweede zwangerschap van dezelfde vadermuis vermeerdere het aantal T-remmercellen snel.

Bij mensen wordt gedacht dat sommige vormen van vroeggeboorte en zwangerschapscomplicaties, waaronder zwangerschapsvergiftiging, samenhangen met het ontsporen van de afweerreactie tegen de baby.

Geheugen

De onderzoekers denken dat het gevonden ‘geheugen’ van T-remmercellen zou kunnen verklaren waarom dergelijke complicaties minder vaak voorkomen bij een tweede zwangerschap van dezelfde vader dan bij een eerste.

Ze denken zelfs dat de T-remmercellen in de toekomst gebruikt zouden kunnen worden om een vaccin te maken tegen deze complicaties. Dat is bijzonder, want normaal stimuleren vaccins het afweersysteem juist om áán te vallen.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg