Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Zwangerschap of borstvoeding tijdens de ramadan

Van 9 juli tot en met 8 augustus is dit jaar de ramadan: een periode waarin Moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken. Na zonsondergang eten families, buren en vrienden gezamenlijk. Met het Suikerfeest wordt de ramadan feestelijk afgesloten.

Zwanger en vasten

Maar wat als u zwanger bent? Mag u dan vasten in de maand ramadan? Vasten tijdens uw zwangerschap is een extra zware opgave. U hoeft niet te vasten als u door het vasten uzelf of iemand anders zou kunnen beschadigen. Vasten mag, maar moet dus niet.
Als u besluit om te vasten is het belangrijk om ’s nachts voldoende én gevarieerd te eten en te drinken. Eet niet alleen zoete hapjes, maar ook fruit, groente en vlees. Drink naast thee, ook andere dranken zoals water en vruchten- of groentesap.

Borstvoeding tijdens de ramadan

Borstvoeding geven en ramadan kunnen goed samengaan. Moedermelk wordt namelijk niet gemaakt van voedsel dat net werd gegeten, maar van de voorraden die in het lichaam zijn opgeslagen. Gedurende de uren tussen zonsondergang en zonsopgang dient wel voldoende en gevarieerd gegeten en gedronken te worden om de borstvoeding in stand te houden.
Als u gaat vasten en u wilt borstvoeding blijven geven kunnen onderstaande tips van nut zijn:

  • Probeer goed en gevarieerd te eten.
  • Drink ’s nachts voldoende vocht (niet alleen thee, maar ook water en vruchten- of groentesap).
  • Leg uw kindje ’s nachts zo veel mogelijk aan. Mogelijk dat uw baby hierdoor overdag minder wil drinken.
  • Sommige vrouwen vinden het prettig om ’s nachts wat melk af te kolven en dit aan het einde van de dag aan hun kindje te geven.
  • Als uw kindje ouder is dan zes maanden, en dus vaste voeding krijgt, kunt u overwegen dit overdag te geven en borstvoeding vooral in de avond en nacht te geven.

Luister naar uw lichaam

Mocht uw gezondheid of die van uw (ongeboren) kindje verslechteren tijdens de ramadan, neem dan altijd contact op met uw verloskundige of huisarts. Mocht u er voor kiezen niet deel te nemen aan de ramadan dan kunt u dit later inhalen of compenseren door extra geld of voeding aan de armen te geven.

Verschuiving

De ramadan, de vastenmaand, is de negende maand van de Islamitische kalender. Vanwege het verschil in telling schuift de ramadan ieder Nederland kalenderjaar enkele weken naar voren. Hierdoor is het vasten midden in de zomer (de periode met de meeste uren tussen zonsopgang en zonsondergang waarin niet gegeten en gedronken mag worden) minder gemakkelijk dan in de winter.

 

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg